Hard disk uništitelj za 90 sekundi prodrma disk do smrti

Kompanija Garner koja se bavi uništavanjem osetljivih podataka, nastoji da učini postupak rastavljanje HDD uređaja lakšim, bržim i uzbudljivijim procesom uz pomoć svog novog proizvoda – DiskMantler. Pošto jako protrese hard diska, ovaj svojevrsni hard disk uništitelj, obećava da će u potpunosti odvojiti sve pojedinačne komponente od kojih je HDD sastavljen i to u roku od 90 sekundi ili čak i brže.

Garnerov dramatičan video pokazuje da njihov DiskMantler predstavlja rešenje bez premca jer ne iziskuje ni minimum napora korisnika kada želi da osetljive podatke zauvek izbriše. Jednostavno ubacite hard disk poput VHS trake u ulazni slot uređaja, okrenete tajmer na željeno vreme trajanja od 8 do 120 sekundi. Garner procenjuje da bi proces trebalo da traje u proseku 60 sekundi, ali to zavisi od svakog diska pojedinačno, pošto su u pitanju drugačiji modeli.

Zatim sačekate dok vaš nekada dragoceni hard disk nasilno vibrira do smrti. Kada završi, mašina će izbaciti vaše komponente sa rampe i biti odmah spremna za sledeću žrtvu, bez potrebe za hlađenjem.

DiskMantler je hard disk uništitelj koji ga rastavlja na sastavne delove

Ovaj proces u potpunosti odvaja diskove sa podacima, kalemove, glave, štampanu ploču i sve ostale komponente od kojih je sastavljen hard disk na najmanje deliće. Cilj je da to bude temeljan proces demontaže i ekološki prihvatljivije rešenje od spaljivanja ili drobljenja, što su trenutni industrijski standardi za uništavanje hard disk uređaja.

Spaljivanje hard diskova zahteva temperaturu od 670 stepeni Celzijusa, ostavlja za sobom toksične hemikalije i uništava veoma retke i dragocene magnete, koji iz dana u dan postaju sve teži za dobijanje, zbog skupog procesa proizvodnje. Drobljenje ili usitnjavanje čvrstog diska je takođe energetski intenzivno i nije sasvim bezbedno. Zlonamerni korisnici i dalje mogu da povrate nule i jedinice podataka iz zaostalih delova hard diska.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, ni rastavljanje hard diska na njegove sastavne delove nije 100% siguran način za čišćenje vaših podataka. Ako usitnjavanje i drobljenje komponenti diska nije 100% garancija za uništavanje podataka, onda sigurno ni vibriranje neće potpuno uništiti podatke jer u krajnjem diskovi tj ploče sa podacima ostaju praktično netaknuti.

U tu svrhu, Garner će uskoro ponuditi svoj sestrinski proizvod, DeMag, alatku za „super demagnetizaciju“ koja obećava dve stvari: eliminaciju svih podataka zaostalih na ploči čvrstog diska i „oslobodi će“ retke magnete tako da ne izlaze sa ostatkom rasturenih delova iz DiskMantler-a.

Svideće vam se Garnerova internet lokacija za detaljniji uvid u njegov alat i kako da ga dobijete. Nema nagoveštaja o tome koliko Garner ceni svoj DiskMantler uništitelj, ali iskreno sumnjamo da ga možete lako priuštiti, prenosi tomshardware.

Source link

Kompanija Garner koja se bavi uništavanjem osetljivih podataka, nastoji da učini postupak rastavljanje HDD uređaja lakšim, bržim i uzbudljivijim procesom uz pomoć svog novog proizvoda – DiskMantler. Pošto jako protrese hard diska, ovaj svojevrsni hard…