Zemljotres na Tajvanu neće bitno uticati na cene i snabdevanje DRAM čipova

Nakon što je prošle nedelje jak zemljotres pogodio Tajvan, proizvođači memorije odbili su da objave ugovorne cene DRAM čipova i tako izazvali zabrinutost u vezi sa poskupljenjima i snabdevanjem. Međutim, uprkos početnoj strepnji, novi izveštaji sugerišu da to ipak neće bitno uticati na promenu cena i proizvodnju, iako se to ubuduće možda desi zbog drugih faktora.

Naime, novi TrendForce izveštaj otkriva da se većina proizvođača DRAM čipova već potpuno oporavila, ali da poskupljenje može da da dođe u budućnosti zbog drugih faktora. Ova analitička kompanija tvrdi da uticaj zemljotresa na Tajvanu na DRAM memorijske čipove ispravljen u roku od nedelju dana, te da se ukupan uticaj na proizvodnju ove memorije u drugom godišnjem kvartalu procenjuje na oko samo jedan posto.

Ukupno je pet fabrika za proizvodnju DRAM čipova u vlasništvu četiri različita dobavljača bilo pogođeno zemljotresom prema TrendForce proceni. Tu spadaju dve Micron fabrike i po jedna fabrika od kompanija Nanye, Winbond i PSMC. U celini, stvari trenutno izgledaju optimistično za ovaj segment industrije, barem u pogledu kapaciteta za dugoročnu proizvodnju.

Uoči predstojećih povećanja cena za HDD i NAND fleš, vest da su se proizvođači DRAM-a većinom oporavili od zemljotresa bez ozbiljnih problema svakako izgleda kao razlog za optimizam. Ipak, ugovorne cene još uvek nisu ponovo objavljene od strane većine proizvođača, osim kompanije SK Hynix i njenog mobilnog DRAM-a. Predložena prilagođavanja cena u ovom slučaju izgledaju „umereno“, pa TrendForce predviđa rast cena mobilnog DRAM-a u drugom kvartalu između tri i osam posto.

Najveći potencijal za povećanje cena ima DDR3 RAM (starija generacija, a samim tim i ređa) kao i visokokvalitetni serverski RAM. Lepe vesti su da će standardni, potrošački DDR4 i DDR5 zapravo  najverovatnije doživeti najmanje povećanje cena, jer imaju najmanju potražnju. Većina ljudi kojima je sada potreban DDR4 ili DDR5 jednostavno ga već imaju, a uticaj na proizvodnju i inventar bio je takav da TrendForce očekuje da će se „blago povećanje cena izazvano zemljotresom brzo normalizovati“.

Source link

Nakon što je prošle nedelje jak zemljotres pogodio Tajvan, proizvođači memorije odbili su da objave ugovorne cene DRAM čipova i tako izazvali zabrinutost u vezi sa poskupljenjima i snabdevanjem. Međutim, uprkos početnoj strepnji, novi izveštaji…