Čas iz istorije: Prvi selfie

Vekovima pre nego što je pravljenje selfie fotografija postalo normalna društvena pojava, hemičar Robert Cornelius je pravio prve autoportrete ovog tipa. Tako je ušao u istoriju.

PCPress.rs Image

Danas nas preterano pravljenje selfie fotografija brine – opsesivno snimanje ovakvih fotografija i postavljanje na društvene mreže moglo bi da bude znak nekog mentalnog oboljenja. Podatak je prvi put plasiran još 2014. godine u obliku lažne vesti. To je ipak zainteresovalo grupu naučnika iz Velike Britanije i Indije, pa su 2017. objavili članak koji opisuje njihovo istraživanje selfie problema. Tu je ovaj poremećaj opisan kao zavisnost od pravljenja sopstvenih fotografija, a kako bi oni koji to čine popravili samopouzdanje, raspoloženje i zadovoljili potrebe za time da budu viđeni.

U vreme kad je Robert Cornelius u Filadelfiji napravio prvu selfie fotografiju, nije bilo društvenih mreža da je podeli. Prvi selfie je snimio 1839. godine, a da bi to ostvario morao je mirno da sedi ispred kamere između 10 i 15 minuta. Kasnije su selfie snimali i drugi – fotografkinja Vivian Maier je napravila mnogo ovakvih fotografija, a od njega nije bežao ni Andy Warhol.

Pojam „selfie“ je 2013. bio proglašen za reč godine, ali je izgleda više od modernog fenomena. Čak je i Josip Broz Tito napravio selfie ili dva.

Source link

Vekovima pre nego što je pravljenje selfie fotografija postalo normalna društvena pojava, hemičar Robert Cornelius je pravio prve autoportrete ovog tipa. Tako je ušao u istoriju. Danas nas preterano pravljenje selfie fotografija brine – opsesivno…