Tražim iskustva i savete o karijeri u embedded programiranju u Srbiji

Pozdrav svima,

Trenutno sam student treće godine na smeru za računarsko inženjerstvo i razmišljam o svojoj budućoj karijeri. Postoje određene oblasti koje me posebno zanimaju, pa bih voleo da čujem vaša mišljenja, iskustva i savete vezane za:

  1. IoT i Embedded Programiranje: Kakva je trenutna potražnja za embedded programerima koji se bave IoT tehnologijama? Koji su ključni trendovi i koje specifične veštine se od mene očekuju?
  2. Veštine i očekivanja za Embedded programere: Kao neko ko želi da se bavi Embedded programiranjem, posebno radom sa mikrokontrolerima kao što je STM32, MSP430, koje posebne veštine i znanja treba da razvijam? Šta se uopšteno očekuje od Embedded programera koji se fokusira na razvoj softvera za te uređaje?
  3. Embedded Programeri koji rade sa RTOS-om: Na koji način se poslovi i odgovornosti embedded programera koji rade sa real-time operativnim sistemima razlikuju od drugih uloga unutar embedded programiranja? Kako tržište vrednuje ove specijalizacije?
  4. Automobilska Industrija: Kako se karijere unutar automobilske industrije razlikuju od drugih područja embedded programiranja? Koje veštine i znanja su posebno cenjeni u ovoj oblasti?
  5. Predlozi za druge Embedded oblasti?

Trenutno razmišljam da usmerim svoje učenje ka jednoj od ovih oblasti i trudim se da donesem informisanu odluku na osnovu trenutnih tržišnih trendova, potražnje i budućih prilika. Vaši odgovori pomoći će mi da bolje odaberem izborne predmete u svojoj četvrtoj godini.

Evo šta trenutno znam i čime sam se bavio:

  • Dobro poznavanje C, C++, Java i MATLAB-a
  • Osnove veb programiranja, baza i Pythona
  • Iskustvo sa Arduino i ESP modulima, FreeRTOS
  • Upoznatost sa protokolima, osnovama elektronike, senzorima i aktuatorima
  • Praktično iskustvo u radu sa multimetrom, osciloskopom, veštinama lemljenja i 3D štampanjem

Svaki uvid, savet ili iskustvo biće mi izuzetno korisni. Unapred zahvalan na pomoći!

View Reddit by HashHeraldView Source

Pozdrav svima, Trenutno sam student treće godine na smeru za računarsko inženjerstvo i razmišljam o svojoj budućoj karijeri. Postoje određene oblasti koje me posebno zanimaju, pa bih voleo da čujem vaša mišljenja, iskustva i savete…