TSMC dobija više od pet milijardi dolara od SAD za otvaranje fabrike čipova u Arizoni

Ulaganje najvećeg svetskog proizvođača čipova, tajvanskog TSMC-a u fabriku u Arizoni, jedno je od najvećih stranih ulaganja u istoriji SAD. Pored plana ulaganja, kao podsticaj od strane administracije SAD, TSMC će uz to dobiti više od pet milijardi dolara u vidu federalnih grantova, nakon prethodnih problema sa finansiranjem od ove države, piše Bloomberg News.

Ova subvencija američke vlade nije još konačno odobrena i nije sasvim jasno da li će TSMC da je iskoristi kroz zajmove i garancije koje su mu već dostupne prema, relativno novom, Zakonu o čipovima i nauci iz 2022. godine.

Sjedinjene Američke Države aktivno podržavaju povećanje domaće proizvodnje čipsetova kroz pomenuti zakon (CHIPS Act), usvojen 2022. godine, koji je obezbedio 52,7 milijardi dolara finansiranja. Ovaj iznos uključuje 39 milijardi subvencija za proizvodnju čipova i 11 milijardi za istraživanje i razvoj tehnologija.

Nedavno je je administracija predsednika Džozefa Bajdena najavila dodelu 1,5 milijardi dolara ugovornom proizvođaču čipova GlobalFoundries, takođe prema ovom zakonu. Američka sekretarka za trgovinu, Đina Reimondo, izjavila je u februaru da Ministarstvo trgovine planira dodelu još nekoliko finansijskih subvencija u naredna dva meseca. Ne treba zaboraviti da je ključan momenat u celoj priči upotreba TSMC čipova u Apple uređajima i Nvidia grafičkim kartama.

TSMC je u januaru izjavio da potražnja za naprednim pakovanjima čipova raste i da je veoma snažna, te da shodno tome trenutno nije u stanju da pruži dovoljno kapaciteta za podršku svojim kupcima. Ovo usko grlo u snabdevanju naprednih pakovanja čipova predstavlja ključno ograničenje za rastuću potražnju za složenim AI čipovima, a trend zagušenja u isporukama analitičari očekuju i sledeće godine.

Source link

Ulaganje najvećeg svetskog proizvođača čipova, tajvanskog TSMC-a u fabriku u Arizoni, jedno je od najvećih stranih ulaganja u istoriji SAD. Pored plana ulaganja, kao podsticaj od strane administracije SAD, TSMC će uz to dobiti više…