Apple će olakšati prelazak na Android i omogućiti brisanje Safari-ja // IT VESTI



DMA Evropske unije, koja je nedavno stupila na snagu, zaista je dar koji nastavlja da daje. To jest, ako ste oduvek želeli da Apple bude malo otvoreniji i manje restriktivan u vezi sa onim što možete da radite na njegovim mobilnim uređajima.

Već smo pomenuli kako je DMA naterala Apple da (mrzovoljno, ali ipak) omogući prodavnice aplikacija trećih strana na iOS-u, pregledače koji mogu koristiti svoje render mašine i alternativne sistem za plaćanje aplikacija, ali ispostavlja se da to nije sve što je DMA naterala Apple da uradi. Kompanija takođe radi na načinu da olakša prelazak sa iPhone-a na Android telefon.

Da, dobro ste pročitali. Apple će imati „korisnički prijateljskiji“ način za prenos podataka na „ne-Apple telefon“ do jeseni 2025. To proizilazi iz novog dokumenta o usaglašenosti objavljenog od strane Apple-a kako bi se opisale sve metode kojima se kompanija pridržava DMA.

Postojiće i način za prenos podataka između pregledača na istom uređaju iOS, a to će postati dostupno krajem 2024. ili početkom 2025. Do marta 2025., samo u EU, takođe ćete moći promeniti podrazumevani navigacioni program!

Pored toga ćete moći potpuno deinstalirati Safari ako koristite drugi pregledač i jednostavno vam više ne treba. Ovo će biti dostupno do kraja ove godine.

Ipak, postoji „kvaka“. Svi ovi sadržaji verovatno će biti lansirani samo u EU, jer se DMA primenjuje samo tamo. Do sada su sve stvari koje je Apple implementirao kako bi se pridržavao DMA bile ograničene na EU – zapravo, te prodavnice aplikacija trećih strana ne rade ako putujete van bloka „previše dugo“, na primer.

Source link

DMA Evropske unije, koja je nedavno stupila na snagu, zaista je dar koji nastavlja da daje. To jest, ako ste oduvek želeli da Apple bude malo otvoreniji i manje restriktivan u vezi sa onim što…