Da li planirate prestati raditi u firmama i pokrenuti nesto svoje?

Zanima me da li svi programeri planiraju otvoriti svoju firmu (raditi za sebe) ili razvijati svoje online biznise.
Ja sam dao otkaz nakon 5 godina iskustva po firmama u Sarajevu i potpuno se okrenuo online poslovima. Jednostavno se ne vidim vise u takvom rezimu, jer nemam volju za rad kao prije. Sada sebi odredim 3 dana u sedmici u kojima radim 8 sati, 2 dana po 4 sata i ostatak slobodno. Tako zivim vec 3 godine, puno vise putujem i imam vremena za porodicu. Prestao sam skoro skroz programirati, a okrenuo se online marketingu. U pocetku sam placao mnogo za premium edukacije i grey hat stvari, ali nakon godinu i po sam presao iskljucivo na dugorocne metode.
Trenutno imam 2 white-label saasa koji mi najvise zaradjuju, 2 affiliate sajta i niche e-commerce shopove do 10 artikala. Marketing kanali koje koristim su: SEO + PBN + google search ads, TikTok + vpn, Meta ads i sms.
Naravno nije svaki mjesec ista zarada, al mislim da je to idalje rang plate koja bi se mogla uzet na freelanceu za iskusnog programera, samo sto ne programiram. Takodjer nije ovo sve palo s neba, ovdje su mjeseci i mjeseci rada i znanja ulozeni da bi prihodi bili stabilni. Ako ne planirate raditi par mjeseci, pa cak i godinu za dzaba nemojte ni pocinjati onda 🙂 to bi bio moj savjet. Ukoliko i vi imate neke stvari za podijeliti volio bih cuti, ako nekom bude trebala ikakva pomoc, tu sam.
Evo i slika prihoda proslog mjeseca, not great not terrible.

https://preview.redd.it/cnm9skciqq6c1.jpg?width=2790&format=pjpg&auto=webp&s=ed74bcd64f3ae9b18cecdd5c8f0feacc3508b653

View Reddit by East_Pineapple_7836View Source

Zanima me da li svi programeri planiraju otvoriti svoju firmu (raditi za sebe) ili razvijati svoje online biznise. Ja sam dao otkaz nakon 5 godina iskustva po firmama u Sarajevu i potpuno se okrenuo online…