JupyterLab

JupyterLab je interaktivno razvojno okruženje zasnovano na veb platformi. Program je potpuno besplatan. Najviše je usmeren na analizu podataka. To je dokument-centrično razvojno okruženje. Mada je primarno zasnovan na Python-u sada podržava više od 40 programskih jezika. JupyterLab je nastao iz projekta Jupyter Notebook, kao naredna i naprednija verzija. Sada su razvijena i druga razvojna okruženja kao što su-: JupyterLite, Jupyter Desktop, JupyterConsole, JupyterQT… Postoji za sve desktop platforme, a može se koristiti i na Android uređajima preko PyDroid 3 aplikacije. Instalaciju JupyterLab-a možete uraditi na više načina. Sada postoje i izvršni instalacioni programi, kao za većinu aplikacija.

jupyterlab - table

JupyterLab je organizovan kroz radne listove u kojima stvarate svoje dokumente sa ekstenzijom .ipynb. Dozvoljava istovremeni rad na više radnih listova. U dokumente možete unositi sirovi tekst ili u MarkDown formatu (pojednostavljeni HTML), programski kod koji se po potrebi odmah izvršava i vizualizuje, multimedijalne fajlove… Programsko okruženje je veoma fleksibilno i modularno. Pomoću velikog broja biblioteka i dodataka možete ga prilagoditi raznim namenama i svojim afinitetima.

Navešćemo jedan klasičan primer da bi dodatno pojasnili suštinu rada u JupyterLab listu. Recimo da analiziramo mesečnu prodaju u nekog proizvoda o čemu se podaci nalaze u jednoj tabeli. Prvo pišemo uvodni tekst o prodaji u Markdown formatu. Zatim učitavamo podatke iz navedene tabelu. Posle toga pišemo programski kod koji proračunava date podatke, daje sume i proseke prodaje i grafički prikaz istih. Pritiskamo dugme F5, programski kod se izvršava i ispod vraća numeričke rezultate i grafički prikaz istih. Na kraju, opet pišemo zaključak prethodno prikazanog kao MarkDown tekst.

jupyterlab - graph

Prethodno napravljeni dokument možete izvesti u HTML, PDF, LaTeX, i Markdown format. Tako je pregled dokumenta omogućen onima koji nemaju instaliran JupyterLab. Postoje i JupyterLab pregledači koji nude veći stepen interaktivnosti, ali ne dozvoljavaju promene u samom dokumentu.

JupyterLab primarno funkcioniše samostalno instaliran na jednom kompjuteru. Veza sa internetom nije neophodna u samom radu, ali je potrebna pri instalaciji novih biblioteka, razmeni dokumenata i traženju pomoći. Postoji mogućnost zajedničkog rada više korisnika pomoću JupyterHub-a, što je posebno interesantno za učionice, kompanije i laboratorije. Dokumentacija sa sajta autora dobro pokriva kompleksnost primene ove sofisticirane aplikacije.

jupyterlab - graphviz

JupyterLab je namenjen je pre svega naučnicima, studentima i programerima. Zbog kompleksnosti radnog okruženja ne može se preporučiti početnicima. Možete ga probati bez instalacije sa različitim korisničkim okruženjima i programskim jezicima na matičnom sajtu: https://jupyter.org/try. Najbolja osobina JupyterLab-a je interaktivnost i čitljivost njegovih dokumenata (fajlova). Primena ovog programa može biti veoma raznovrsna. Ipak, najčešće koristi za analizu podataka, mašinsko učenje, kompjutersko novinarstvo. Pogodan je za eksperimentisanje, testiranje hipoteza, razmenu i prikazivanje tih istraživanja na pregledan način. Velika programerska zajednica aktivno radi na unapređenju projekta.

Platforma:
Windows, Linux, macOS, Android

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

Loading…


Source link

JupyterLab je interaktivno razvojno okruženje zasnovano na veb platformi. Program je potpuno besplatan. Najviše je usmeren na analizu podataka. To je dokument-centrično razvojno okruženje. Mada je primarno zasnovan na Python-u sada podržava više od 40…