EU pokreće veliku istragu o TikToku // IT VESTI


TikTok, jedna od popularnih (i kontroverznih) društvenih platformi, sada je pod lupom evropskih regulatora, što postavlja pitanja o njenoj usklađenosti sa Digital Services Act (DSA). Dubinsko istraživanje EU o operacijama TikToka usredsređeno je na uticaj platforme na sigurnost i privatnost njenih mlađih korisnika, pitanje koje dobija pažnju širom sveta. Prethodno su Meta i Twitter (sada X) takođe bili pod napadom Senata SAD-a iz istog razloga.

Fokus istrage je složen, ciljajući na zaraznu prirodu algoritama platforme, koji su dizajnirani da zadrže korisnike angažovane tokom dužeg vremenskog perioda. Ovaj „efekat zečje rupe“ je zabrinjavajući jer može izložiti korisnike, posebno maloletnike, sadržaju koji može biti štetan po njihovo mentalno i fizičko blagostanje. Briga Evrope se proteže i na mehanizme koje TikTok koristi za proveru godina svojih korisnika, sa ciljem da zaštiti maloletnike od neprikladnog sadržaja primenom strožih postavki privatnosti.

Osim toga, Evropska komisija ne zaustavlja se samo na sigurnosti korisnika. Takođe ispituje pristup TikToka transparentnosti oglašavanja i dostupnosti njegovih podataka istraživačima. Ovi napori odražavaju prethodne akcije preduzete protiv drugih divova društvenih medija. Posledice ove istrage mogu biti značajne za TikTok. Platforma je već napravila prilagođavanja za korisnike EU, kao što je ponuda opcije za isključivanje preporuka sadržaja koje pokreću algoritmi i unapređenje funkcija prijavljivanja sadržaja. Međutim, sa stalnim istragama, TikTok bi mogao morati da razmotri dalje promene u svojim operacijama.

Ovaj korak je važan jer signalizira rastuću svest i akciju protiv potencijalnih rizika koje društveni mediji predstavljaju za korisnike, posebno mlađu demografsku grupu. Dok digitalne platforme nastavljaju da evoluiraju, ravnoteža između angažovanja korisnika i sigurnosti postaje sve važnija. Put TikToka kroz ove regulatorne izazove biće test njegove posvećenosti sigurnosti korisnika, i moraće da prođe sa ocenom kako bi osigurao svoj budući rast.

Source link

TikTok, jedna od popularnih (i kontroverznih) društvenih platformi, sada je pod lupom evropskih regulatora, što postavlja pitanja o njenoj usklađenosti sa Digital Services Act (DSA). Dubinsko istraživanje EU o operacijama TikToka usredsređeno je na uticaj…