Microsoft zamenjuje Apple i postaje najveća svetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji


Vođen dubokim fokusom na generativnu veštačku inteligenciju (AI), Microsoft zamenjuje Apple kao najveća svetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. To je sektor koji dobija sve veću naklonjenost investitora, a Microsoft je tu priliku iskoristio i sada „trlja ruke“.

Ova tehnološka gromada, zajedno sa kompanijama Nvidia i Amazon stavlja značajan akcenat na AI, zbog čega je tokom protekle godine doživela značajan rast. Rast tržišne vrednosti ove kompanije iskače u prvi plan pošto je kompanija „porasla“ za bilion dolara (američki trilion), prenosi Reuters.

Analitičari povlače paralele između ove promene i ranih 2000. godina, kada su tehnološke i internet kompanije počele da zamenjuju potrošačke i finansijske firme na čelu najviših tržišnih ešalona.

Microsoft tržišna kapitalizacija iznosi 2.887 biliona dolara zaključno sa današnjim danom, što je njihov najviši nivo ikada, dok tržišna kapitalizacija kompanije Apple iznosi 2.875 biliona dolara, nakon što je svoj vrhunac od 3.081 biliona dolara dostigla 14. decembra prošle godine.

Microsoft je implementirao tehnologiju kompanije OpenAI u svoj paket softvera za produktivnost, što je potez koji mu je pomogao u preokretu u poslovanju sa računarstvom u oblaku tokom od jula do septembra. Njegovo vođstvo u oblasti AI takođe je stvorilo priliku za osporavanje Google dominacije Google u veb pretragama.

Osim toga, prošle nedelje, Microsoft je nakratko svrgnuo Apple sa mesta najvrednije kompanije na svetu, jer su mu akcije u toku jednog berzanskog dana porasle za 0,5 posto.

S druge strane, Apple se suočava sa izazovima u vezi sa opadajućom potražnjom, uključujući tu i njegov vodeći proizvod, iPhone.

Ova kompanija posebno ima problema u Kini, ključnom tržištu gde je ekonomski oporavak od posledica pandemije COVID-19 bio spor, a konkurencija u vidu sve jače kompanije Huawei je intenzivna, što svakako utiče na tržišnu udeo kupertinske kompanije. Drugi tehnološki igrači fokusirani na AI, kao što su Nvidia, Meta Platforms i Google takođe su zabeležili značajan skok u svojoj tržišnoj kapitalizaciji tokom protekle godine, pokazuju ekonomski grafikoni.



Source link

Vođen dubokim fokusom na generativnu veštačku inteligenciju (AI), Microsoft zamenjuje Apple kao najveća svetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. To je sektor koji dobija sve veću naklonjenost investitora, a Microsoft je tu priliku iskoristio i sada…