Obrt BiH – prvi mjesec

Pozdrav

Otvorio sam obrt sa početkom prošlog mjeseca i sad bih trebao da uplatim određene troškove pa bih volio da me uputite šta mi je potrebno.

1. nisam kupio kasu (ako neko ima neku preporuku, posebno u KS – koliko sam čuo cijene su tu negdje skoro iste, ukupno oko 700KM?)
2. moram uplatiti 775 fiksno, na račun poreske ili?
3. čuo sam da kao obrtnik (osnovno zanimanje) ne moram imati računovođu, ima li neko da napise detaljno kako ovo funkcioniše, sta treba da kupim od knjiga?? (pročitao sam da imaju neke 4 knjige za vidjenje) ili gdje da se posavjetujem?Obzirom da neću imati puno faktura mjesečno, ne vidim potrebu da imam racunovodju ako stvarno ne moram?
4. Troškovi kase mjesečno – (10ak KM?)
5. Račun u banci – 20KM Unicredit (ovo je jedino sto znam sa sigurnošću. Mada i kod njih ima neki USB stick od 100KM jednokratno sto se mora kupiti jer nemaju mobilno bankarstvo)
6. 10% dobiti (kad odbijem 775 i cijenu kase onda 10%? Na koji racun?)
7. Ako ima još neki trošak?

Za troškove koji se mogu računati kao rashod, koji oslobađa od poreza, čuo sam da može biti oprema, ali da ne treba tipa račune za struju, klima uredjaj, gorivo i sl? Kako funkcionisu troskovi reprezentacije, odlaska u restoran? Ima li još neki trošak da se može računati u rashod?

Izvinite sto ima puno pitanja, pa ako ne bude nekom teško odgovoriti bio bih izuzetno zahvalan.



View Reddit by fineT-reactView Source

Pozdrav Otvorio sam obrt sa početkom prošlog mjeseca i sad bih trebao da uplatim određene troškove pa bih volio da me uputite šta mi je potrebno. 1. nisam kupio kasu (ako neko ima neku preporuku,…