Preklopni telefoni će uz Android 14 moći da prikažu aplikacije na oba ekrana istovremeno


Jedna od karakteristika koju imaju preklopni telefoni u obliku knjige, poput Samsung Galaxy Z Fold 5, je da imaju ekrane kako sa unutrašnje, tako i sa spoljne strane, ali uglavnom se može koristiti samo jedan ekran istovremeno. Uskoro bi to moglo da se promeni, uz proširenu podršku za režim dvostrukog prikaza za preklopne telefone u Android 14 OS-u.

Kada koristite uređaj poput Galaxy Z Fold 5, obično odlučujete koji ekran želite da koristite u datom trenutku. Postoje samo dva primera gde spoljni ekran i unutrašnji ekran mogu da se koriste istovremeno. Prvi je aplikacija za kameru, gde se spoljni ekran može koristiti kao tražilo za selfije sa zadnjom kamerom, dok je unutrašnji ekran i dalje uključen. Drugi je Interpreter Mode kod Pixel Folda, koji je uveden prošlog meseca.

Kako izveštava Android Police, Google dodaje “eksperimentalne API-je za pristup zadnjem ekranu” Jetpack WindowManager bibliotekama. Ovo je već delimično bilo prisutno u Androidu 13, ali u Android 14, Google posebno dodaje podršku za “režim dvostrukog prikaza”, koji omogućava aplikaciji da prikaže sadržaj na oba ekrana istovremeno.

Ova nova opcija je trenutno dostupna svim developerima aplikacija, kao i svim proizvođačima Android uređaja, pa postoji potencijal za čestu upotrebu ove funkcionalnosti. Za šta bi se ona mogla sve koristiti, ostaje da se vidi.



Source link

Jedna od karakteristika koju imaju preklopni telefoni u obliku knjige, poput Samsung Galaxy Z Fold 5, je da imaju ekrane kako sa unutrašnje, tako i sa spoljne strane, ali uglavnom se može koristiti samo jedan…