iPhone 16 i iPhone 16 Plus dolaze sa A18 čipom? // IT VESTI




Apple je tokom godina pokušavao povećati prosečni prihod po prodatim iPhone uređajima na različite načine, uključujući diferenciranje funkcija između jeftinijih iPhone modela i skupljih Pro verzija. To je dovelo do toga da osnovni modeli koriste različite, starije čipsete kako bi Apple uštedeo novac i zaštitio profitnu maržu.

Međutim, prema istraživačkoj belešci analitičara Jeffa Pua, koji prati Apple i njegov lanac snabdevanja i ima dobar track record, svi četiri modela iPhone 16 će biti pokretani A18 čipsetima.

Ovo je značajna promena u odnosu na trenutnu postavku za ovu godinu, gde osnovni modeli iPhone 15 i iPhone 15 Plus koriste A16 Bionic čip, dok su iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max opremljeni A17 Pro čipom.

Iako bi se možda moglo pomisliti da Apple konačno prestaje koristiti sposobnosti čipseta kao glavnu razliku između osnovnih i Pro modela, to neće biti slučaj. Naime, sva četiri modela iPhone 16 će koristiti A18 čip u 2024. godini, ali će biti primenjena različita verzija za osnovne i Pro modele. iPhone 16 i iPhone 16 Plus će doći sa A18 čipsetom, dok će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max koristiti A18 Pro verziju, što sugerira veće performanse za Pro modele.

Konačno, Apple bi mogao samo promeniti oznake svojih čipseta kako bi se stvorio utisak da osnovni iPhone uređaji imaju sličnije hardverske karakteristike kao njihovi Pro rođaci. Još uvek nije jasno koliko će se A18 razlikovati od A17 Pro čipseta koji se koristi u trenutnim iPhone Pro modelima, pa ćemo morati da sačekamo i vidimo.

Očekuje se da će A18 i A18 Pro čipseti biti proizvedeni od strane kompanije TSMC na „N3E“ drugoj generaciji 3nm procesa, što će biti ekonomičnije i omogućiti bolje rezultate u proizvodnji u poređenju sa „N3B“ procesom koji se koristi za A17 Pro čipset, prema TSMC izveštaju.



Source link

Apple je tokom godina pokušavao povećati prosečni prihod po prodatim iPhone uređajima na različite načine, uključujući diferenciranje funkcija između jeftinijih iPhone modela i skupljih Pro verzija. To je dovelo do toga da osnovni modeli koriste…