WhatsApp uvodi Passkeys za prijavljivanje bez lozinke // IT VESTI




WhatsApp, servis za dopisivanje u vlasništvu Meta korporacije, najavio je uvodjenje podrške za passkey na Android platformi. Ovom promenom, korisnici više neće morati da koriste SMS dvofaktorsku autentifikaciju, već će moći da koriste svoje lice, otisak prsta ili PIN za otključavanje svog naloga.

Nakon inicijalnog testiranja podrške za passkey u beta verziji, WhatsApp sada počinje da je uvodi za sve korisnike Androida. Kompanija je saopštila TechCrunch-u putem e-maila da će podrška biti dostupna tokom narednih nedelja i meseci, ali nije podelila detalje o lansiranju za iOS.

„Provera passkey-a će olakšati i učiniti sigurnijim ponovno prijavljivanje na WhatsApp. Radujemo se što ovo uvodimo na WhatsApp-u i pružamo korisnicima dodatni sloj sigurnosti“, izjavila je Alice Newton-Rex, direktorka proizvoda u WhatsApp-u.

Omogućavanjem prijave putem passkey-a, korisnicima će biti otežan pristup zlonamernim osobama koje žele da pristupe njihovim nalozima, jer će im biti potreban i fizički pristup telefonu. Passkey je relativno nova tehnologija koja eliminiše potrebu za oslanjanjem na kombinacije korisničkog imena i lozinke, koje mogu biti podložne phishingu i drugim problemima.

Iako još uvek nije mnogo kompanija usvojilo ovu tehnologiju, lista onih koji jesu se povećava. Na primer, TikTok je lansirao podršku za passkey na iOS-u u julu, dok je PayPal u oktobru 2022. godine uvodio podršku za passkey na iOS-u. Prošle nedelje, Google je postavio passkey kao podrazumevan način prijave za sve korisnike nakon što je podrška za passkey bila dostupna za Google naloge širom sveta od maja. Takođe, Amazon je tiho uvodio podršku za passkey, ali, kako primećuje novinarka Carly Page iz TechCrunch-a, postoji kvaka.

Ova najava WhatsApp-a dolazi u trenutku kada platforma uvodi nekoliko novih funkcija u proteklim mesecima. Nedavno je lansiran „Flows“ kako bi poboljšao iskustvo kupovine omogućavajući korisnicima da rade stvari kao što je odabir mesta u avionu ili zakazivanje termina, a da ne napuštaju aplikaciju. Prošlog meseca, WhatsApp je globalno lansirao svoju funkciju „Channels“, a takođe je predstavio i svoju novu nativnu aplikaciju za Mac.



Source link

WhatsApp, servis za dopisivanje u vlasništvu Meta korporacije, najavio je uvodjenje podrške za passkey na Android platformi. Ovom promenom, korisnici više neće morati da koriste SMS dvofaktorsku autentifikaciju, već će moći da koriste svoje lice,…