Mediatek Dimensity 9300 biće radikalno brz, rame uz rame sa Apple A17 Pro


MediaTek će lansirati svoju najnoviju mobilnu platformu, Dimensity 9300 u četvrtom kvartalu ove godine. Ovaj čip se sastoji od 4 ultra velika i super brza Cortex X4 jezgra i 4 jezgra visokih performansi klase Cortex A720.

Zbog natprosečno jakog hardvera očekuje se da će lako sustići najnoviji Apple A17 Pro. Trenutno Apple A17 Pro u Geekbench 6 testu za pojedinačno jezgro, postiže rezultat od blizu 3.000 poena, a višejezgarni rezultat prelazi 7700 poena.

Kao što znamo, trenutna CPU ponuda vodećih proizvođača čipova za mobilne telefone se obično sastoji od 8 jezgara, uglavnom super jezgra, jezgra visokih performansi i energetski štedljivih tzv malih jezgara.

Ovog puta, Mediatek Dimensity 9300 koristi dizajn sa isključivo velikim jezgrima visokih performansi i pri tome potpuno napušta mala jezgra iz osmojezgarne konfiguracije procesora. Činjenicom da će ugraditi samo brza i ultra-velika jezgra, očekuje se da postigne kvalitativni skok u performansama, ali i potrošnji energije.

Prema informacijama koje je objavio Arm, Cortex X4 ultra veliko jezgro će ponovo pomeriti granice performansi pametnih telefona. U poređenju sa X3 verzijom, njegove performanse su bolje u proseku za 15%. Zahvaljujući novoj i efikasnoj mikro-arhitekturi, Cortex X4 može smanjiti potrošnju energije  i do 40% u odnosu na prethodnika iz ove klase.

Sudeći po tome što je Dimensity 9300 platforma usvojila „potpunu CPU arhitekturu sa brzim jezgrima“, ovo bi mogao postati trend u razvoju nekih budućih vodećih platformi za čipsetove ove klase uređaja. Mediatek je preuzeo vođstvo u napuštanju malih jezgara i trenutno je po tom pitanju na čelu Android alijanse.

Nema sumnje da će Dimensity 9300 sa 4 super velika jezgra i ostatkom ugrađenog hardvera, biti jak konkurent Apple A17 Pro čipsetu, a što svakako unosi radost u srca korisnika Android zajednice, prenosi Fast Technologies.



Source link

MediaTek će lansirati svoju najnoviju mobilnu platformu, Dimensity 9300 u četvrtom kvartalu ove godine. Ovaj čip se sastoji od 4 ultra velika i super brza Cortex X4 jezgra i 4 jezgra visokih performansi klase Cortex…