Morate kupovati Huawei telefone pa čak i ako su lošiji, ako mislite da ih stignemo


Vodeći rukovodioci kompanije Huawei zagovaraju stav da se procesori dizajnirani i napravljeni u Kini moraju koristiti od strane domaćih kupaca, pa čak i po cenu da su lošiji u pogledu karakteristika i performansi u ovom trenutku. To je žrtva i cena koju moramo platiti kako bi sustigli konkurenciju sa zapada u bliskoj budućnosti.

Predsedavajući kompanije Huawei, naglasio je važnost korišćenja čipova domaće proizvodnje, čak i ako u ovom trenutku zaostaju za stranom konkurencijom, prenosi UDN.com. Komentar je dat u kontekstu potencijalno niske stope prinosa ispravnih Kirin 9000S čipova koji pokreću najnoviju Huawei Mate 60 Pro seriju telefona. Uprkos inferiornim karakteristikama domaćih čipova proizvedenih u Kini, „ako ih ne koristimo, ovaj jaz će uvek biti jaz, a zaostajanje će uvek biti zaostajanje“, izjavio je prvi čovek kompanije Huawei.

Najnoviji Huawei flegšip telefon, Mate 60 Pro, privukao je pažnju zbog upotrebe Kirin 9000s SoC procesora u potpunosti proizvedenog u Kini. Većina analitičara veruje da je procesor napravljen u pogonima kompanije SMIC korišćenjem sopstvenog procesa i tehnologije klase 2nd Gen 7nm, verovatno nazvane N+2. Čipovi su isporučeni kompaniji Huawei kako bi se zaobišle nametnute tehnološke sankcije od strane SAD-a.

Kupujmo domaće – Huawei stav zvuči poznato

Originalni SMIC 7nm proizvodni postupak klase N+1 korišćen je do sada isključivo za pravljenje jednostavnijih čipova za rudarenje kriptovaluta, tako da se generalno veruje da je stopa prinosa ispravnih čipova u proizvodnji korišćenjem N+2 procesa, izrazito mala. Štaviše, veruje se i da su performanse procesora lošije od konkurentskih čipova dizajniranih u SAD.

Dok su Huawei i SMIC uspeli da zaobiđu američke sankcije, neki tvrde da navodni 7 nm proces i dalje značajno zaostaje za onim koji koristi vodeći svetski proizvođač čipova, tajvanski TSMC. Pomenuti Kirin 9000S zaostaje za Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesorima. Međutim, uprkos kritikama, vodeći ljudi kompanije Huawei veruju da su domaći čipovi neophodni za budući tehnološki rast i prevazilaženje postojećeg jaza.

„Ranije nismo mogli čak ni da proizvodimo čipove za mrežne kartice i RAID čipove“, rekao je Xu Zhijun. „Takođe nismo mogli da proizvedemo čipove za upravljanje napajanjem za računarski server. Dakle, moramo da se vratimo osnovama računarske industrije.“

Xu Zhijun je napravio oštro poređenje između tehnološkog nivoa domaćih i stranih proizvoda. On je uporedio strane konkurente sa ekspertizom na doktorskom nivou, dok su kineski domaći proizvodi na nivou osnovne škole. Uprkos ovom disparitetu, on je naglasio važnost da Kina razvije sopstvenu tehnološku infrastrukturu kako bi sprečila ranjivosti i kršenje bezbednosti od strane spoljnih faktora.

Preko 600 kineskih firmi se u ovom trenutku nalazi na listi embarga uvedenog od strane vlade SAD-a, što utiče na širok spektar tehnološkog sektora, od alata za dizajn do proizvodnje čipovia. Rukovodioci kompanije Huawei upozoravaju na dugoročne probleme u oblasti proizvodnje poluprovodnika zbog ovih ograničenja i stoje na stanovištu da se SAD sankcije neće ublažiti u skorije vreme.



Source link

Vodeći rukovodioci kompanije Huawei zagovaraju stav da se procesori dizajnirani i napravljeni u Kini moraju koristiti od strane domaćih kupaca, pa čak i po cenu da su lošiji u pogledu karakteristika i performansi u ovom…