Teksas tuži TikTok zbog kršenja dečijih prava

Državni tužilac Teksasa Ken Paxon podneo je tužbu protiv TikToka, tvrdeći da je kompanija prekršila novi zakon o zaštiti privatnosti dece u toj državi. Ovo će biti prvi test Zakona o obezbeđivanju sigurnosti dece na mreži kroz osnaživanje roditelja (SCOPE) otkako je stupio na snagu pre nešto više od mesec dana.

PCPress.rs Image

Mora da se potvrdi starost korisnika

Prema zakonu, čiji su delovi poništeni od strane saveznog sudije, društvene mreže moraju da potvrde starost mlađih korisnika i ponude funkcije roditeljske kontrole, uključujući mogućnost roditeljima da isključe prikupljanje podataka o svojoj deci.

Paxton tvrdi da su postojeće funkcije roditeljske kontrole na TikToku nedovoljne. “Međutim, tuženi ne pružaju roditeljima ili starateljima korisnika za koje se zna da imaju između 13 i 17 godina alate koji im omogućavaju da kontrolišu ili ograniče većinu podešavanja privatnosti i naloga poznatih maloletnika”, navodi se u tužbi. “Na primer, roditelji ili staratelji nemaju mogućnost da kontrolišu deljenje, otkrivanje i prodaju ličnih podataka poznatog maloletnika, niti mogu kontrolisati mogućnost tuženih da prikazuju ciljno oglašavanje maloletniku.”

Tužba takođe tvrdi da alat “Family Pairing” nije „komercijalno razuman“ jer zahteva od roditelja da kreiraju sopstveni TikTok nalog, a tinejdžeri su slobodni da odbiju zahteve roditelja za postavljanje alata za nadzor. TikTok nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Aplikacija već zabranjuje većinu ciljanih oglasa za korisnike mlađe od 18 godina.

“Strogo se ne slažemo sa ovim navodima i, zapravo, nudimo snažne mere zaštite za tinejdžere i roditelje, uključujući Family Pairing, koji su svi javno dostupni”, navela je kompanija u izjavi podeljenoj na X mreži. “Stojimo iza zaštite koju pružamo porodicama.”

Ova tužba se pridružuje rastućim pravnim izazovima s kojima se TikTok suočava u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija se trenutno bori protiv zakona koji bi mogao rezultirati potpunom zabranom aplikacije u SAD-u, a suočava se i sa posebnom tužbom Ministarstva pravde vezanom za privatnost dece.

Izvor: Engadget

Source link

Državni tužilac Teksasa Ken Paxon podneo je tužbu protiv TikToka, tvrdeći da je kompanija prekršila novi zakon o zaštiti privatnosti dece u toj državi. Ovo će biti prvi test Zakona o obezbeđivanju sigurnosti dece na…