Započelo je postupno ukidanje uBlock Origin-a za Google Chrome // IT VESTI



Google Chrome je počeo sa postupnim ukidanjem podrške za uBlock Origin, što znači da ovaj besplatni dodatak za blokiranje oglasa više neće raditi u standardnoj verziji. Programer dodatka, Raymond Hill, nedavno je objavio screenshot koji pokazuje da Chrome automatski isključuje uBlock Origin jer “više nije podržan.”

Ova promena dolazi u trenutku kada Google prelazi na Manifest V3, novu specifikaciju za ekstenzije koja može uticati na efikasnost blokatora oglasa. Kao odgovor na tranziciju, uBlock Origin je objavio uBlock Origin Lite, verziju koja koristi Manifest V3. Ipak, ovu verziju morate ručno instalirati jer se ona, prema Hill-ovim rečima, “previše razlikuje od uBO-a da bi mogla biti automatska zamena.”

Hill napominje da korisnici mogu primetiti razlike prilikom korišćenja uBlock Origin Lite u odnosu na standardni uBlock Origin, u zavisnosti od sajtova koje posećuju i načina na koji je dodatak podešen. uBlock Origin Lite ima ograničenije mogućnosti filtriranja zbog ograničenja koja Manifest V3 postavlja na API za deklarativno mrežno blokiranje (Declarative Net Request).

Hill objašnjava u FAQ-u da će uopšteno, uBOL (uBlock Origin Lite) biti manje efikasan kod sajtova koji koriste anti-blokere sadržaja ili kod minimiziranja problema sa sajtovima, jer mnogi filteri ne mogu da se konvertuju u DNR pravila.

U izjavi za The Verge, portparol Google-a, Scott Westover, naveo je da preko 93 procenta “aktivno održavanih” ekstenzija u Chrome Web Store-u koristi Manifest V3. “Najpopularniji dodaci za filtriranje sadržaja već imaju Manifest V3 verzije — sa opcijama za korisnike AdBlock-a, Adblock Plus-a, uBlock Origin-a i AdGuard-a,” rekao je Westover.

Google je najavio da cilja na početak 2025. godine za potpunu tranziciju na Manifest V3, a ove godine će započeti sa isključivanjem ekstenzija koje koriste Manifest V2, pre nego što ih potpuno onemogući.

Source link

Google Chrome je počeo sa postupnim ukidanjem podrške za uBlock Origin, što znači da ovaj besplatni dodatak za blokiranje oglasa više neće raditi u standardnoj verziji. Programer dodatka, Raymond Hill, nedavno je objavio screenshot koji…