Ostvarena prva komunikacija između dve osobe u snovima putem neurotehnologije

Startap kompanija u Kaliforniji tvrdi da je dokazala da lucidni snovi mogu otključati i postati nova komunikacija.

Koristeći posebno dizajniranu opremu, REMspace — neurotehnološka kompanija specijalizovana za poboljšanje sna i lucidno sanjanje — uspešno je indukovala dva dobrovoljna učesnika u lucidne snove, gde su uspeli da razmene poruku jedno s drugim.

Iako smo svi čuli za lucidne snove, da li zaista znamo šta su oni? Pa, REMspace ih definiše sa dve karakteristike, pri čemu je prva da “praktičari poseduju punu svest tokom iskustva”.

Druga je da “praktičari prepoznaju istinsku odvojenost od fizičkog tela”. U suštini, osoba je tokom sna svesna da sanja.

Što se tiče toga kako su istraživači znali da su dve osobe komunicirale jedna s drugom dok su lucidno sanjale, pratili su moždane talase učesnika i druge polisomnografske podatke koristeći posebno razvijenu aparaturu.

Kada je prva osoba uspešno bila u stanju lucidnog sna, server je generisao nasumičnu Remmyo reč (prvi elektromiografski jezik) i poslao joj je kroz slušalice. Ona je zatim ponovila reč u svom snu.

Osam minuta kasnije, sledeća osoba je pala u lucidni san i primila pohranjenu poruku od prvog učesnika.

Ovo je potvrđeno kada se probudila i podelila reč koju je primila.

Još neverovatnije, dve osobe koje su razmenile poruku nisu čak bile u istoj sobi — zapravo, bile su u odvojenim kućama. Studija je sprovedena 24. septembra.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Govoreći o ogromnom proboju, Michael Raduga, osnivač i izvršni direktor REMspace-a, rekao je: “Juče je komunikacija u snovima izgledala kao naučna fantastika. Sutra će biti toliko uobičajena da nećemo moći da zamislimo svoje živote bez ove tehnologije.”

Nastavio je, prema BusinessWire-u: “Ovo otvara vrata bezbrojnim komercijalnim primenama, preoblikujući način na koji razmišljamo o komunikaciji i interakciji u svetu snova. Zato verujemo da će REM san i srodne pojave, poput lucidnih snova, postati sledeća velika industrija nakon veštačke inteligencije.”

Uspeh eksperimenta dolazi nakon pet mukotrpnih godina istraživanja i tehnološkog razvoja. REMspace je sada usmerio svoju pažnju na omogućavanje komunikacije u realnom vremenu u lucidnim snovima, a kompanija se nada da će postići ovaj cilj do 2025. godine. Da li sve ovo znači da nas u budućnosti očekuju nove društvene mreže u kojima ćemo učestvovati u snu, ostaje da vidimo, piše Unilad.

Source link

Startap kompanija u Kaliforniji tvrdi da je dokazala da lucidni snovi mogu otključati i postati nova komunikacija. Koristeći posebno dizajniranu opremu, REMspace — neurotehnološka kompanija specijalizovana za poboljšanje sna i lucidno sanjanje — uspešno je…