Ljuti rivali Intel i AMD, formiraju savez za odbranu x86 arhitekture

U retkom slučaju, kao što je ovaj današnji, dugogodišnji konkurenti Intel i AMD udružuju snage kako bi osigurali da x86 arhitektura procesora ostane na vrhu popularnosti, zbog rastuće pretnje od Arm procesora u oblasti Windows PC računara.

U utorak su američki proizvođači čipova najavili partnerstvo koje uključuje stvaranje “x86 savetodavne grupe”. Među osnivačima grupe su i kompanije kao što su Dell, Google, HP, Meta, Microsoft, izvršni direktor Epic Games-a Tim Sweeney i Linus Torvalds iz Linux Foundation.

Iako su specifični ciljevi savetodavne grupe pomalo široki i nejasni, glavni cilj je unapređenje x86 arhitekture, koja je decenijama osnova za PC procesore kompanija Intel i AMD.

U saopštenju, izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger, naglasio je da će x86 arhitektura zahtevati “nove nivoe prilagođavanja, kompatibilnosti i skalabilnosti” kako bi se zadovoljile trenutne i buduće potrebe korisnika. Istovremeno, izvršna direktorka AMD-a, Lisa Su, izrazila je nadu da će savetodavna grupa postaviti temelj za buduća poboljšanja arhitekture novih procesora i “produžiti neverovatan uspeh x86 arhitekture u narednim decenijama.”

Drugi ciljevi uključuju “omogućavanje kompatibilnosti između platformi” i napor da se “standardizuje interfejs između x86 proizvoda Intela i AMD-a,” čime se otvara mogućnost za međusobnu kompatibilnost između čipova i matičnih ploča ove dve kompanije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Očekuje se da će prednosti ovog saveza doneti koristi kako potrošačima, tako i poslovnim korisnicima, uključujući PC računare, data centre, cloud softver i ugradne uređaje. “Kako bi se ovo postiglo, grupa će tražiti tehničke sugestije od x86 hardverskih i softverskih zajednica o ključnim funkcijama i karakteristikama,” naveli su Intel i AMD. “Saradnja će omogućiti kreiranje doslednih i kompatibilnih rešenja u oblasti ključnih karakteristika x86 arhitekture i programskih modela, proširujući se na sve sektore.”

Iako Arm nije pomenut u saopštenju, jasno je da konkurentska arhitektura procesora postaje sve veća pretnja i za Intel i za AMD. Apple je 2020. počeo postepeno da prelazi sa x86 čipova na Arm procesore u svojim Mac računarima, a ovi proizvodi su često dobili bolje kritike zbog dužeg trajanja baterije i performansi. Ove godine, Qualcomm je započeo veliku inicijativu za korišćenje Snapdragon čipova na bazi Arm arhitekture u novoj generaciji Windows laptop računara.

Arm, koji licencira svoju arhitekturu za procesore, izjavio je da se nada da će dostići 50% udela na tržištu Windows PC računara u narednih pet godina. Istovremeno, serveri zasnovani na Arm procesorima osvajaju sve veći deo tržišta naspram x86 servera.

Kao odgovor, čini se da će x86 savetodavna grupa pokušati da se suprotstavi kroz koordiniraniju saradnju između Intela i AMD-a, dok će takođe prikupljati povratne informacije od velikih kompanija ali i korisničkih grupa kao što su Microsoft, HP i Dell, koji su strateški partneri Qualcomm-a u prodoru na tržište Windows PC računara, piše PCMag.

Source link

U retkom slučaju, kao što je ovaj današnji, dugogodišnji konkurenti Intel i AMD udružuju snage kako bi osigurali da x86 arhitektura procesora ostane na vrhu popularnosti, zbog rastuće pretnje od Arm procesora u oblasti Windows…