Globalno tržište pametnih telefona raste 5%, Samsung jedva prvi // IT VESTI



Preliminarni izveštaj kompanije Canalys o globalnom tržištu pametnih telefona u trećem kvartalu 2024. godine pokazuje da su isporuke zabeležile rast na godišnjem i kvartalnom nivou. Prema analitičarima, kontinuirani ciklus zamene uređaja bio je glavni pokretač rasta u periodu od jula do septembra, dok je konkurencija postajala sve oštrija.

Samsung je zadržao prvo mesto, ali jedva, jer je Apple imao istu tržišnu udelu kada je zaokružen na celobrojni procenat.

Xiaomi, Oppo i vivo su zaokružili prvih pet, ali je Apple privukao najviše pažnje, jer je ostvario svoj najveći obim prodaje u trećem kvartalu. Potražnja za iPhone 15 bila je jaka, kao i za nove uređaje koji bi uskoro trebalo da dobiju funkcije Apple Intelligence. Glavni razlog rasta isporuka Apple-a je, međutim, prelazak tržišta na premium uređaje.

Očekuje se da će performanse iPhone-a 16 pomoći Apple-u da ponovo postane vodeći proizvođač pametnih telefona u četvrtom kvartalu, zadržavajući pozitivan trend u prvoj polovini 2025. godine, kada Apple planira proširenje svojih AI funkcija na tržišta poput Evrope i Kine.

Tržište deluje zdravo pred predstojeće praznične kupovine, sa Diwali-jem u Indiji 31. oktobra, Danom samaca u Kini 11. novembra (11.11), Crnim petkom krajem novembra i, naravno, Božićem na kraju godine.

Canalys je istakao da se tržište pametnih telefona oporavlja, ali da se neki proizvođači i dalje suočavaju sa globalnim izazovima u generisanju potražnje i regulatornim preprekama, posebno u Evropskoj uniji.

Source link

Preliminarni izveštaj kompanije Canalys o globalnom tržištu pametnih telefona u trećem kvartalu 2024. godine pokazuje da su isporuke zabeležile rast na godišnjem i kvartalnom nivou. Prema analitičarima, kontinuirani ciklus zamene uređaja bio je glavni pokretač…