Nacionalna sajber konferencija održava se 23. oktobra u Beogradu

Nacionalna sajber konferencija koju 23. oktobra po drugi put zajedno organizuju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Nacionalni CERT Republike Srbije (RATEL) ponudiće i ove godine pregled aktuelnih i značajnih tema iz oblasti informacione bezbednosti, relevantnih za privredu i stručnjake, ali i za privatne korisnike savremenih tehnologija.

PCPress.rs Image

Konferencija će biti posvećena razgovorima o međunarodnim propisima koji značajno menjaju pejzaž nacionalnih legislativa u oblasti informacione bezbednosti, te će inostrani stručnjaci govoriti o statusu, napretku i modelima sprovođenja NIS2 direktive i drugih relevantnih propisa u zemljama Evropske unije.

Posebno zanimljiva tema za preduzeća koja posluju i u našoj zemlji i na tržištima EU, tiče se aktuelnog Nacrta zakona o informacionoj bezbednosti i mogućih „uskih grla“ u implementaciji NIS2 direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Na konferenciji će biti otvorena i tema koja sve više dobija na značaju, a tiče se koordinisanog upravljanja ranjivostima (Coordinated Vulnerability Disclosure – CVD) kroz  aktivno učešće različitih zainteresovanih strana u istraživanju i prijavljivanju ranjivosti radi smanjenja rizika. Ovo je jedna od važnih komponenti NIS2 direktive, a biće razmatrana sa aspekta zakonodavca i zaštite ljudskih prava tokom istražnih procesa.

Pored toga, biće reči o vrlo širokom spektru pretnji koje dolaze sa društvenih mreža – od prevara i fišing poruka do preuzimanja naloga radi iznude ili zloupotrebe identiteta, koje ugrožavaju ne samo privatne, već i poslovne korisnike. Biće reči o tome kako pretnje evoluiraju, kakva i kolika je odgovornost platformi, ali i o poželjnim bezbednosnim procedurama koje treba primeniti da bi se predupredili rizici.

Biće predstavljeni pregled aktivnosti Nacionalnog CERT-a u prethodnih godinu dana i relevantne inicijative i projekti Mreže za sajber bezbednost koji doprinose podizanju kapaciteta informacione bezbednosti u zemlji.

Program konferencije dostupan je na veb-sajtu cert.rs. Kapaciteti sale su popunjeni, ali zainteresovani mogu da prate prenos događaja na Jutjub kanalu RATEL-a.

Konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, fondacije Mreža sa sajber bezbednost, Misije OEBS-a u Srbiji, organizacija eGA, ICANN, CILC i NUKIB.

Na inicijativu Evropske agencije za bezbednost mreža i informacija (ENISA) oktobar se obeležava kao „Evropski mesec sajber bezbednosti“ tokom kog se kroz niz događaja, inicijativa i aktivnosti  podiže svest o pretnjama na internetu, načinima zaštite od pretnji i bezbednijoj upotrebi interneta.

Source link

Nacionalna sajber konferencija koju 23. oktobra po drugi put zajedno organizuju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Nacionalni CERT Republike Srbije (RATEL) ponudiće i ove godine pregled aktuelnih i značajnih tema iz oblasti…