Tesla žurka sa humanoidnim robotima, obećava cenu do 30.000 dolara i obavljanje kućnih poslova

Na nedavnom Cybercab događaju, Tesla je predstavila svoje novo vozilo Robovan, a zajedno s njim na scenu je izašla grupa humanoidnih robota pod nazivom Optimus. Ovi roboti su prikazani i u video snimcima kako obavljaju svakodnevne ljudske zadatke, poput donošenja paketa ispred kuće i zalivanja biljaka.

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, rekao je posetiocima da će Optimus roboti “šetati među njima” i da će moći da im priđu, a oni će im služiti piće – pravi Cyberpunk. Mask je objasnio da roboti mogu praktično “raditi bilo šta”, navodeći primere kao što su šetanje psa, čuvanje dece, košenje travnjaka i posluživanje pića. Takođe je naveo da će cena robota dugoročno biti između 20.000 i 30.000 dolara.

Mask je izjavio: “Mislim da će ovo biti najveći proizvod ikada, bilo koje vrste.” Nakon prezentacije, u prenosu uživo prikazani su ljudi koji interaguju s Optimus robotima na stolovima i u gužvi. Ipak, roboti nisu radili mnogo više od mahanja u stilu Astro Bota. Jedan robot je držao čašu s ledom, dok je drugi delio male poklon kese i igrao “kamen, papir, makaze” s gostima. Postojao je i ograđeni paviljon s grupom robota koji su plesali unutra.

Tesla je priredio Cyberpunk uživo

Prošle godine, Mask je predstavio lakšu i bržu drugu generaciju robota. U aprilu ove godine, tokom konferencije o zaradi, najavio je da će Optimus početi da obavlja “korisne zadatke” do kraja ove godine i da bi mogao biti prodavan “eksterno do kraja sledeće godine.”

Kada je prvi put otkrio projekat 2021. godine, Tesla Bot nije bio ozbiljan proizvod; tada je čovek u robotskom odelu izašao na binu i izveo šaljivi ples. Međutim, 2022. godine kompanija je prikazala grubi prototip koji je oprezno hodao na sceni.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Mask je s velikim entuzijazmom obećao da će Optimus biti “fundamentalna transformacija za civilizaciju.” Investitorima je dao još veća obećanja, navodeći da će doneti “dva reda veličine” potencijalnog poboljšanja ekonomskog učinka i da može biti proizveden “u veoma velikom obimu, na kraju u milionima jedinica.” Mask je rekao da će koštati oko 20.000 dolara i omogućiti “budućnost u kojoj nema siromaštva.”

Ovaj najnoviji prikaz Optimus robota pokazuje napredak koji je Tesla postigla u razvoju humanoidne robotike. Iako trenutne demonstracije prikazuju robote koji obavljaju osnovne interakcije poput mahanja i igranja društvenih igara, Maskova vizija je da ovi roboti postanu integralni deo svakodnevnog života, preuzimajući zadatke koji će olakšati ljudima njihove obaveze.

Ako se obećanja o pristupačnoj ceni i masovnoj proizvodnji ostvare, Optimus bi mogao imati značajan uticaj na industriju i društvo u celini. Međutim, ostaje da se vidi koliko brzo će se ova tehnologija razvijati i da li će ispuniti ambiciozne ciljeve koje je Mask postavio. Skeptici podsećaju na prethodna obećanja koja nisu ispunjena u predviđenom vremenskom okviru.

Ipak, Tesla nastavlja da pomera granice u tehnologiji i inženjerstvu, a budući razvoj Optimus robota će biti pažljivo praćen od strane javnosti i investitora. Ova inicijativa, ukoliko se pokaže uspešnom, bi mogla označiti početak nove ere u kojoj će humanoidni roboti postati uobičajeni deo svakodnevnog života, pružajući usluge i podršku u različitim aspektima života, prenosi The Verge.

Source link

Na nedavnom Cybercab događaju, Tesla je predstavila svoje novo vozilo Robovan, a zajedno s njim na scenu je izašla grupa humanoidnih robota pod nazivom Optimus. Ovi roboti su prikazani i u video snimcima kako obavljaju…