FTC pojačava borbu protiv lažnih AI obećanja i prevara

Federalna komisija za trgovinu (FTC) preduzima mere protiv prevarantskih AI praksi. 

PCPress.rs Image

FTC-ov program “Operacija AI Comply” se bavi kompanijama koje promovišu obmanjujuće AI usluge Pokrenula je pravne postupke protiv kompanija koje daju lažne tvrdnje o veštačkoj inteligenciji ili nude tehnologiju koja može lako biti zloupotrebljena u prevarama. Operacija AI Comply je otkrila pet slučajeva u kojima su kompanije koristile AI kako bi pojačale obmanjujuće prakse. To uključuje takozvanog “robota advokata”, AI-generisane lažne recenzije i sumnjive onlajn prodavnice.

Jedan od slučajeva uključuje kompaniju DoNotPay, koja je tvrdila da ima “prvog robota advokata na svetu” koji može tužiti bilo koga samo jednim klikom. Sada FTC istražuje kompaniju zbog neispunjenih obećanja. DoNotPay je nudio usluge kao što su korišćenje virtuelne kartice za izbegavanje naplate probnih perioda i podnošenje žalbi protiv preduzeća. Međutim, FTC tvrdi da je kompanija preuveličala svoje mogućnosti, govoreći, između ostalog, da korisnici mogu “tužiti zbog napada bez advokata” i brzo kreirati važeće pravne dokumente. FTC je optužio DoNotPay za neosnovane tvrdnje da njihovi “roboti advokati” mogu zameniti ljude u stvaranju pravnih dokumenata. DoNotPay je tvrdio da će “zameniti pravnu industriju vrednu 200 milijardi dolara uz pomoć veštačke inteligencije.” FTC smatra da DoNotPay nije imao dokaze da potkrepi ove tvrdnje. Kao rezultat toga, kompanija je pristala na nagodbu u iznosu od 193.000 dolara sa FTC-om. 

FTC takođe cilja kompanije koje su tvrdile da AI može pomoći ljudima da profitiraju od onlajn prodavnica. Jedan slučaj uključuje kompaniju Ascend Ecom, za koju se smatra da je obmanjivala ljude u vezi sa njihovim potencijalom zarade kako bi ih privukla da ulože u “poslovne prilike bez rizika” pokretane AI tehnologijom. FTC tvrdi da Ascend Ecom nije poštovao svoje garancije povraćaja novca kada te investicije nisu bile uspešne. Pored pomenutih kompanija, FTC istražuje i kompanije Ecommerce Empire Builders, Rytr i FBA Machine. Žalba protiv Rytr-a otkriva da su pretplatnici mogli koristiti AI platformu kako bi generisali obmanjujuće lažne recenzije pune netačnih informacija koje bi mogle zavarati potrošače. Neki korisnici su kreirali hiljade ovakvih spornih recenzija.

U međuvremenu, kompanije Ecommerce Empire Builders i FBA Machine su tvrdile da klijenti mogu zaraditi ulaganjem u onlajn poslove vođene AI tehnologijom. Međutim, FTC tvrdi da Ecommerce Empire Builders primorava klijente da potpišu ugovore koji im onemogućavaju da ostavljaju negativne recenzije.

Izvor: Androidcentral

Source link

Federalna komisija za trgovinu (FTC) preduzima mere protiv prevarantskih AI praksi.  FTC-ov program “Operacija AI Comply” se bavi kompanijama koje promovišu obmanjujuće AI usluge Pokrenula je pravne postupke protiv kompanija koje daju lažne tvrdnje o…