Fokus na međusobnnu interakciju Premium korisnika

Platforma X uvodi značajne promene u načinu na koji kreatori mogu zarađivati novac na platformi. Do sada je X delio prihod od oglasa sa kreatorima na osnovu broja verifikovanih korisnika koji vide oglase u odgovorima na njihove objave. Međutim, kompanija je danas objavila da će kreatori ubuduće biti plaćeni na osnovu “angažmana sa vašim sadržajem od strane Premium korisnika”.

Drugim rečima, što više ljudi se pretplati na X Premium i interaguje sa sadržajem drugih Premium pretplatnika, to će svi oni više zarađivati. Teoretski, ovo bi trebalo da podstakne veći angažman među korisnicima koji plaćaju pretplatu, stvarajući ciklus u kojem kreatori i platforma imaju koristi.

Međutim, postoji zabrinutost da će Premium korisnici još više dominirati u odgovorima nego što je to trenutno slučaj. Trenutno, korisnici koji se pretplate na X Premium već imaju prioritet u odgovorima na tvitove, a nivo tog prioriteta zavisi od nivoa X Premium pretplate koju imaju. Ovo bi moglo dovesti do toga da se sadržaj nepretplaćenih korisnika još više potiskuje, što bi moglo uticati na raznolikost sadržaja koji se prikazuje svim korisnicima.

Još uvek nije jasno da li će novi pristup zapravo dovesti do većih isplata za kreatore. Iako X obećava da prijava za X Premium može pomoći korisnicima da “zarade za život na X-u”, mnogi pretplatnici su se žalili na niske isplate prema trenutnim uslovima. Postavlja se pitanje da li će novi model zaista povećati prihode kreatora ili će samo povećati pritisak na korisnike da se pretplate na Premium uslugu kako bi ostali vidljivi na platformi.

X navodi u svojim uslovima deljenja prihoda sa kreatorima da će ukloniti korisnike iz programa ako se utvrdi da veštački povećavaju prikaze na svojim objavama. Ostaje da se vidi da li će to zaista sprečiti korisnike da pokušaju da izigraju sistem. “Samo autentične interakcije od strane Premium korisnika će se računati u vašu zaradu,” navodi se na zvaničnom X Premium nalogu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prema dokumentu podrške, prihodi od “verifikovanih prikaza oglasa” u odgovorima neće uticati na deljenje prihoda počevši od 8. novembra. Kompanija takođe navodi da će “do” 25% Premium pretplata ići “direktno kreatorima”. Ovo znači da će četvrtina prihoda od Premium pretplata biti raspodeljena kreatorima sadržaja, što bi moglo predstavljati značajan izvor prihoda za one koji imaju visoku stopu angažmana od strane Premium korisnika.

Ipak, kritičari ukazuju na to da bi ovaj model mogao dovesti do homogenizacije sadržaja, gde kreatori pokušavaju da privuku pažnju Premium korisnika na račun šire publike. Takođe postoji zabrinutost da bi se mogla stvoriti “ekonomija pažnje” koja favorizuje one sa većom bazom pratilaca ili one koji su spremni da plate za veći domet. Dok kompanija nastoji da poveća prihode i zadrži kreatore na platformi, ostaje da se vidi kako će ove promene uticati na ekosistem platforme X, piše The Verge.

Source link

Platforma X uvodi značajne promene u načinu na koji kreatori mogu zarađivati novac na platformi. Do sada je X delio prihod od oglasa sa kreatorima na osnovu broja verifikovanih korisnika koji vide oglase u odgovorima…