Toyota predstavlja prenosive vodonične patrone za buduća vozila, ali i upotrebu u domaćinstvu

Toyota razmišlja o budućnosti napajanja automobila, razmatrajući fosilna goriva, električne, hibridne, a sada i vozila na vodonične gorivne ćelije (FCEV). Kompanija je predstavila svoje prenosive vodonične patrone koje bi mogle obezbediti zamenjivu energiju za buduća FCEV vozila na događaju Japan Mobility Show Bizweek 2024.

Ove velike vodonične patrone izgledaju kao prevelike AA baterije i mogu se priključiti u vaš automobil ili drugi uređaj koji zahteva energiju. Kada se isprazne, možete ih zameniti novom patronom kako biste nastavili sa korišćenjem uređaja. Ovakav koncept vrlo podseća na plinske boce, koje kada se plin isprazni, napunite ili zamenite novom bocom.

Problem je u tome što skoro niko ne proizvodi vodonična vozila za masovno tržište (iako je Toyota predstavila nestandardni trkački automobil na vodonik, to nije opcija usmerena ka potrošačima). S druge strane, lakši način za punjenje vodoničnih automobila, kao što su Toyotine konceptne patrone, mogao bi podstaći druge proizvođače automobila da se uključe i približe nas budućnosti sa vodoničnim vozilima.

Ključni aspekt Toyotine najave je da je kompanija smanjila “veličinu i težinu vodoničnih rezervoara, koji su prethodno bili veliki i teški za nošenje, na veličinu koja se može nositi u ruci”. Na osnovu prikaza patrone u automobilu, ne izgledaju mnogo veće od popularnih prevelikih Bluetooth zvučnika, što je značajno dostignuće.

I nije reč samo o automobilima—Toyota je takođe navela mogućnost korišćenja ovih ćelija za napajanje doma ili obezbeđivanje vodonika za kuvanje. Toyota i kompanija Rinnai su se udružile kako bi predstavile koncept šporeta koji koristi vodonik, što izgleda prilično impresivno.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako smo još uvek daleko od korišćenja ovih patrona u našim automobilima i domovima, Toyota planira da sarađuje sa kompanijama kako bi ih učinila dostupnim. “Toyota nastoji da pronađe podudaranja sa tehnologijama i idejama različitih kompanija i startapova iz raznih perspektiva, uključujući pružanje usluga i razvoj i prodaju uređaja koristeći prenosive vodonične patrone.

Time će Toyota dodatno ojačati svoje napore u korišćenju prenosivih vodoničnih patrona i pomoći u stvaranju vodoničnog društva”, navodi se u saopštenju kompanije. Ova inicijativa pokazuje Toyotinu posvećenost istraživanju alternativnih izvora energije i njihovoj primeni u svakodnevnom životu, što bi moglo imati značajan uticaj na smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i promociju održivih energetskih rešenja, prenosi Tomsguide

Source link

Toyota razmišlja o budućnosti napajanja automobila, razmatrajući fosilna goriva, električne, hibridne, a sada i vozila na vodonične gorivne ćelije (FCEV). Kompanija je predstavila svoje prenosive vodonične patrone koje bi mogle obezbediti zamenjivu energiju za buduća…