Prvi telefon sa MediaTek Dimensity 9400 čipom obećava impresivne performanse

Oppo je potvrdio da će njihova predstojeća Find X8 serija pametnih telefona biti prva koja će iskoristiti novi MediaTek Dimensity 9400 flagship procesor na globalnom nivou. Iako sledeći flagship Android telefon iz Oppo-a još uvek nije u potpunosti otkriven i možda neće biti predstavljen pre kraja godine, sada imamo detaljne informacije o izuzetno moćnom, potpuno integrisanom čipsetu koji će biti osnova ovog uređaja.

Find X7, lansiran u januaru 2024. godine, koristio je MediaTek Dimensity 9300 4nm čip. Stoga je logično da će sledeća generacija nositi prirodnog naslednika tog čipa, koji je sada izgrađen na novoj generaciji TSMC 3nm procesa. Ovo unapređenje donosi značajna poboljšanja u efikasnosti i performansama.

Prvi zvanični telefon sa Dimensitiy 9400 procesorom je Oppo Find X8

Šta mogu očekivati fanovi Oppo-a od novog CPU-a? Pre svega, on nudi drugu generaciju All Big Core dizajna zasnovanog na Arm-ovoj v9.2 CPU arhitekturi. Čipset je 40% efikasniji, sa ukupno 29,1 milijardom tranzistora i novim Arm Cortex X925 jezgrom. Pored toga, poseduje tri Cortex X4 i četiri Cortex A720 jezgra, što obezbeđuje vrhunske performanse i multitasking sposobnosti.

Rezultati benchmark testova su impresivni: poboljšanje od 35% u single-core skorovima i 28% u multi-core CPU skorovima. U Geekbench 6 testovima, novi čip je postigao 3055 u single-core i 9600 u multi-core testovima. Za poređenje, Samsung Galaxy S24 Ultra sa Snapdragon 8 Gen 3 čipsetom postiže 2229 single-core i 6853 multi-core skorova. Ovo sugeriše da će Find X8 biti izuzetno moćan u odnosu na aktuelnu generaciju.

Grafičke performanse takođe doživljavaju značajan skok. Tu je 12-jezgarni Immortalis G925 GPU koji donosi 41% brže radne performanse, 40% brži ray tracing i ukupno je 44% efikasniji. Ovo će omogućiti glatko izvođenje zahtevnih igara i naprednih grafičkih aplikacija.

MediaTek uključuje i 8. generaciju 890 NPU jedinice, koju nazivaju “vodećim AI performansama u industriji”. Ovaj NPU ima jezgro visokih performansi i fleksibilno jezgro, podržava generisanje video zapisa visoke rezolucije i nudi 70% brže performanse pri radu sa velikim jezičkim modelima. Takođe je 35% je efikasniji od prethodne generacije SoC-a, što znači bolje upravljanje zadacima veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Pored sirove snage, Find X8 donosi i unapređenja u funkcionalnosti kamere i povezivanja. Podrška za snimanje HDR videa kroz ceo raspon zuma na hardveru kamere omogućava visokokvalitetne snimke u svim uslovima. Takođe, tu je podrška za Wi-Fi 7 zahvaljujući novom 4nm Wi-Fi Bluetooth kombinovanom čipu sa brzinama prenosa podataka do 7,3 Gbps, što obezbeđuje brže i pouzdanije bežične veze. Uz sve ove inovacije, jasno je da Oppo cilja izuzetno visoko sa Find X8 , pa se očekuje da će uređaj pružiti vrhunsko korisničko iskustvo u pogledu brzine, grafike i veštačke inteligencije, kao i biti jedan od najmoćnijih Android uređaja na tržištu, piše TrustedReviews.

Source link

Oppo je potvrdio da će njihova predstojeća Find X8 serija pametnih telefona biti prva koja će iskoristiti novi MediaTek Dimensity 9400 flagship procesor na globalnom nivou. Iako sledeći flagship Android telefon iz Oppo-a još uvek…