Samsung Galaxy A16 5G će biti prvi budžetski telefon sa šest godina Android ažuriranja

Samsung je, iako još nije zvanično najavio Galaxy A16 5G, otkrio detalje koji potvrđuju da će to biti prvi budžetski pametni telefon kompanije koji garantuje šest generacija Android ažuriranja, zajedno sa šest godina bezbednosnih zakrpa. To znači da će Galaxy A16 5G podržavati najnoviji Android OS do 2030. godine—nivo softverske podrške koji je praktično nečuven u ovom cenovnom rangu.

Samsung je možda požurio sa objavom na svojoj holandskoj veb stranici, otkrivajući nekoliko značajnih nadogradnji u odnosu na prethodnika, Galaxy A15 5G. Ovog puta, Samsung povećava veličinu ekrana sa 6,5 inča na 6,7-inčni Super AMOLED displej, smanjuje debljinu na 7,9 mm (sa 8,4 mm na A15 5G) i, nažalost, prati trend uklanjanja 3,5 mm priključka za slušalice. Ovo poslednje je donelo A16 5G poboljšanu IP54 ocenu za osnovnu otpornost na prašinu i vodu, što je prvi put za Samsungov budžetski telefon.

Galaxy A16 5G donosi 6 garantovanih godina ažuriranja softvera

Ispod haube, A16 5G ima istih 4 GB RAM-a i bateriju od 5.000 mAh koja se puni na 25W, kao i njegov prethodnik. Međutim, poseduje novi osmojezgarni procesor za koji se veruje da je Exynos 1330 čip (Samsung ne navodi nazive procesora u svojoj zvaničnoj listi specifikacija). Dolazi sa 128 GB interne memorije, koju možete proširiti do 1,5 TB putem microSD kartice.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Što se tiče kamere, možete očekivati slične specifikacije. Kao i A15 5G, A16 5G ima zadnju kameru od 50 MP, 5 MP ultraširoku i 2 MP makro sočivo, zajedno sa prednjom kamerom od 13 MP. Dostupne boje uključuju plavo-crnu, svetlo sivu, zlatnu i svetlo zelenu, iako dostupnost može varirati u zavisnosti od tržišta.

Kao što smo već pomenuli, po prvi put u Samsungovoj seriji budžetskih pametnih telefona, A16 5G obećava šest godina Android OS i bezbednosnih ažuriranja. S obzirom da Samsungovi vodeći Galaxy telefoni poput Galaxy S24 imaju pravo na sedam godina ažuriranja—samo jednu godinu više—ovo definitivno daje prednost A16 5G.

Cena je još uvek nepoznata. Samsungova holandska veb stranica je ne navodi, ali na francuskoj veb stranici je navedena cena od 249 evra, ista kao za A15 5G. Očekujemo da će cena A16 5G ostati u istom rangu kao i njegov prethodnik. Isporuke se očekuju uskoro.

Source link

Samsung je, iako još nije zvanično najavio Galaxy A16 5G, otkrio detalje koji potvrđuju da će to biti prvi budžetski pametni telefon kompanije koji garantuje šest generacija Android ažuriranja, zajedno sa šest godina bezbednosnih zakrpa.…