Google koristi veštačku inteligenciju kako bi pravio lažne podkaste iz vaših beleški

Google sada može pretvoriti vaša istraživanja u podkast generisan pomoću AI, koji uključuje dva „voditelja“ koji raspravljaju o onome što ste istražili.

PCPress.rs Image

Aplikacija NotebookLM generiše „žive“ audio diskusije sa dva AI voditelja o dokumentima koje ste joj dali

Ova eksperimentalna funkcija nalazi se unutar aplikacije NotebookLM, aplikacije za beleške koju je Google lansirao prošle godine, a AI voditelji će „sumirati vaš materijal, praviti veze između tema i međusobno voditi razgovore“.

Cilj je da se nadoveže na postojeće funkcije NotebookLM-a koje vam pomažu da komunicirate sa svim vašim beleškama, transkriptima i drugim istraživačkim dokumentima. Aplikacija već koristi Google-ov Gemini AI model kako bi sažela vaša istraživanja, a ovo je nešto poput audio verzije toga.

Google ne preteruje kada kaže da će se AI voditelji međusobno „šaliti“. Kada smo isprobali Audio Overview, ubacili smo jedan od uzoraka beležaka o izumu sijalice, i rezultati su bili… pomalo jezivi. Tokom desetominutnog pregleda, dva voditelja su vodila laganu raspravu o tome kako Tomas Edison nije bio jedini iza izuma sijalice i kako je „u suštini, to zapravo priča o timskom radu koji ostvaruje san“.

Voditelji gotovo da su mogli biti zamenjeni za ljude, zbog načina na koji su naglašavali reči poput „bam!“ usred rečenice i koristili moderne izraze kao što je „prilično haotično“. Ipak, primećeni su i neki čudni trenuci, kao kada su AI voditelji spelovali reči, poput „P-L-U-S“. Neke fraze nisu bile baš u skladu s onim što bi ljudi rekli, poput opisa platine kao „bling bling metala“.

Ova funkcija čini istraživanje zanimljivijim, ali se pitamo da li bi voditelji zadržali lagan, pomalo šaljiv ton kada bi razgovarali o ozbiljnijim temama, poput raka ili rata. Tokom razgovora ima dosta suvišnih delova, tako da možda nije najbolji način za brzo i jasno sažimanje informacija.

Google to i priznaje u svom saopštenju, gde kaže da funkcija „nije sveobuhvatan ili objektivan prikaz teme, već jednostavno odraz“ vaših beleški.

Postoje i neka ograničenja Audio Overview funkcije, jer Google kaže da može potrajati nekoliko minuta da se generiše diskusija nalik podkastu, i trenutno je dostupna samo na engleskom. Kao i mnogi AI alati, nije uvek tačna.

Možete sami isprobati ovu funkciju otvaranjem beležaka u NotebookLM-u. Tamo odaberite vodič za beleške u donjem desnom uglu ekrana, a zatim kliknite na „Load“ ispod naslova „Audio Overview“. 

Izvor: Theverge

Source link

Google sada može pretvoriti vaša istraživanja u podkast generisan pomoću AI, koji uključuje dva „voditelja“ koji raspravljaju o onome što ste istražili. Aplikacija NotebookLM generiše „žive“ audio diskusije sa dva AI voditelja o dokumentima koje…