159 zaposlenih napustilo WordPress | PC Press

Sukob između WP Engine-a i Matta Mullenweg-a, suosnivača WordPress-a i izvršnog direktora Automattic-a, nedavno je kulminirao kada je WP Engine podneo tužbu protiv Mullenweg-a, optužujući ga za “zloupotrebu moći, iznudu i pohlepu.” U novom blog postu, Mullenweg je izjavio da su napadi njegovih protivnika na njega i njegovu kompaniju bili dovoljno efikasni da se “dobar deo njegovih kolega iz Automattic-a nije složio s njim i njegovim postupcima.” Kao odgovor, kreirao je “paket otkupa” koji je ponudio zaposlenima 30.000 dolara ili šestomesečnu platu, šta god je veće, ukoliko podnesu ostavku. Ukupno 159 ljudi, ili 8,4 posto kompanije, prihvatilo je ponudu.

PCPress.rs Image

Posledice sukoba na zaposlenost u Automattic-u

Većina zaposlenih koji su napustili kompaniju dolazila je iz sektora Ekosistema / WordPress-a, dok su ostali dolazili iz odeljenja koje radi na aplikacijama kao što su Tumblr i Cloudup. Kako TechCrunch napominje, Mullenweg je dao pozitivan pogled na događaj i izjavio da je “ostalih 91,6 posto odustalo od potencijalnog otpremnine u vrednosti od 126 miliona dolara da bi ostali!”

Mullenweg je nazvao WP Engine “rakom za WordPress” i optužio kompaniju za kršenje zaštitnih znakova WordPress-a. Naveo je da su ponudili WP Engine-u opciju da “plate direktnu licencu ili daju doprinos open source projektu,” ali je kompanija odbila. WP Engine je tvrdio da je njihovo korišćenje zaštitnog znaka WordPress-a legalno. Kao odgovor, WordPress Foundation je promenio stranicu sa pravilima o zaštitnom znaku i naveo da skraćenica “WP” zaista nije pokrivena zaštitnim znakom WordPress-a, ali moli da se ne koristi “na način koji zbunjuje ljude.” Direkto su imenovali WP Engine i čak naveli da kompanija “nikada nije donirala WordPress Foundation-u, uprkos zarađivanju milijardi prihoda na osnovu WordPress-a.” Suosnivač WordPress-a takođe je zabranio WP Engine-u pristup nekim WordPress dodacima i temama, što je pokvarilo mnoge sajtove koje kompanija hostuje.

WP Engine je optužio Mullenweg-a za traženje osam posto mesečnih prihoda kompanije kao autorski honorar i za klevetu, uvredu, kao i za kršenja Zakona o računalnoj prevari i zloupotrebi i prevaru prema IRS-u. U izjavi, advokat Automattic-a Neal Katyal rekao je da je celu noć proveo čitajući tužbu i smatrao da je cela stvar “bez osnova.” Dodao je da se raduje “razmatranju tužbe na saveznom sudu.”

Izvor: Engadget

Source link

Sukob između WP Engine-a i Matta Mullenweg-a, suosnivača WordPress-a i izvršnog direktora Automattic-a, nedavno je kulminirao kada je WP Engine podneo tužbu protiv Mullenweg-a, optužujući ga za “zloupotrebu moći, iznudu i pohlepu.” U novom blog…