Apple ide iz krajnosti u krajnost, sada odjednom imamo previše tastera na iPhone-u

Apple je često u centru glasina o proizvodnji iPhone bez fizički prisutnih tastera na telefonu, sa potpunim fokusom na ekran, ali umesto toga, kompanija nastavlja da dodaje fizičke kontrole na svoje telefone. Nova iPhone 16 serija sada dolazi sa čak pet fizičkih dugmića, što uključuje nove za kontrolu kamere i akcioni taster, a to je izazvalo brojne reakcije među korisnicima.

Zašto Apple dodaje više tastera?

Razlozi zbog kojih Apple dodaje više dugmića na iPhone mogu biti povezani sa novim trendovima u dizajnu, ergonomijom i potrebama tržišta. Iako su mnoge kompanije, kao što je Xiaomi, eksperimentisale sa telefonima bez dugmića, Apple je odlučio da krene u suprotnom smeru. Dodavanje novog Camera Control dugmeta na iPhone 16 može biti rezultat trenda da korisnici žele više fizičkih kontrola, ali i kao pokušaj da se reši problem prekomerne zavisnosti od ekrana osetljivih na dodir, što je izazvalo tzv. “zamor od ekrana na dodir”.

Iako fizičke kontrole donose osećaj taktilnosti i osećaja direktnije kontrole funkcionisanja uređaja, novi Camera Control taster često se doživljava kao suvišan i ergonomično ne baš najbolje rešen. Potrebno je vreme da se korisnici priviknu na pritisak i način korišćenja ovog dugmeta za kontrolu zuma, jer zahteva tačno određeni pritisak kako bi se izbeglo slučajno aktiviranje. Pored toga, korišćenje odgovarajuće futrole koja pokriva ovaj taster dodatno otežava upotrebu.

Šta dalje?

Postoji spekulacija da će Apple smanjiti broj fizičkih dugmića na sledećim modelima iPhone 17 serije, možda spajajući akcioni taster i onaj za kontrolu jačinu zvuka u jednu kapacitivnu jedinicu. Iako je Apple često poznat po postepenom uvođenju novih tehnologija i dizajna, mnogim korisnicima ovo može delovati kao da kompanija eksperimentiše sa ergonomijom bez jasnog razloga, prenosi Phone Arena.

Source link

Apple je često u centru glasina o proizvodnji iPhone bez fizički prisutnih tastera na telefonu, sa potpunim fokusom na ekran, ali umesto toga, kompanija nastavlja da dodaje fizičke kontrole na svoje telefone. Nova iPhone 16…