Starlink: Internet konekcija u vreme uragana

Povezanost sa svetom je jedan od najvećih problema tokom prirodnih katastrofa, pa su internet konekcija i telefonski pozivi posle uragana sve do skoro bili nemogući. SpaceX je to promenio.

PCPress.rs Image

SpaceX je dobio dozvolu da iskoristi svoje satelite i u saradnji sa provajderom T-Mobile obezbedi mobilnu mrežu stanovnicima područja koja je pogodio uragan Helena. Telefoni u Severnoj Karolini su već dobili obaveštenja o situaciji u oblasti, a iz kompanije kažu da testiraju slanje običnih SMS poruka. Ograničenja postoje budući da servis još uvek nije spreman za široku upotrebu, ali bi korisnici uskoro mogli da komuniciraju tekstualnim porukama i jave svoje položaje.

Kompanija je Starlink satelite koji će omogućavati slanje poruka, pozive i pretraživanje interneta preko mobilnih telefona počela da lansira u januaru 2024. godine. T-Mobile je kasnije izdao saopštenje u kojem stoji da će sateliti rešiti problem lose mreže u zabačenim područjima, a sada je jasno da bi usluga mogla da bude dragocena i u slučaju katastrofa.

Source link

Povezanost sa svetom je jedan od najvećih problema tokom prirodnih katastrofa, pa su internet konekcija i telefonski pozivi posle uragana sve do skoro bili nemogući. SpaceX je to promenio. SpaceX je dobio dozvolu da iskoristi…