Aplikacije koje troše najviše mobilnog interneta. Ova aplikacija za 5 minuta potroši skoro 200 MB

Ako nemate neograničeni plan za mobilni internet, potrebno je da obratite posebnu pažnju na svoju potrošnju podataka, posebno zato što neke aplikacije mogu biti prave „aždaje“ u pogledu potrošnje podataka iz mobilnog internet paketa, a koje vam nisu ni na kraj pameti.

Kompanija Holafly, koja se bavi međunarodnim eSIM karticama, nedavno je sprovela istraživanje i objavila „rang listu aplikacija koje troše najviše internet podataka“ putem stvarnih merenja. Rezultat je pokazao da je YouTube zauzeo prvo mesto, trošeći skoro 200 MB za samo 5 minuta korišćenja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Holafly je test sproveo na iPhone 15 Pro Max i Xiaomi 9 telefonima, preuzimajući isti softver za nadzor mreže, pri tome zatvarajući sve programe i Wi-Fi vezu, i izračunavajući mrežni saobraćaj koji potroši određena aplikacija za 5 minuta kada se koristi samostalno. YouTube je bio na vrhu liste sa 193 MB potrošenih za 5 minuta.

Iako kvalitet slike na YouTube-u nije tako dobar kao na striming platformama poput Netflixa i Disney+, YouTube ima mehanizam koji unapred preuzima video zapis. Čak i ako video nije kliknut, aplikacija će započeti preuzimanje unapred kako bi se postiglo glatko korisničko iskustvo, ali to stvara ogroman mrežni saobraćaj. Za poređenje, Disney+ je zauzeo drugo mesto sa potrošnjom od 150 MB, što je skoro 30% manje od YouTube-a. Netflix je potrošio samo 53 MB, zauzevši tek 14. mesto.

Pored striming platformi i društvenih mreža, potrošnja podataka u mobilnom internet saobraćaju, ne može se zanemariti kod aplikacija poput Uber-a i Google Maps-a. Najnovije informacije o mapama i saobraćaju se stalno preuzimaju tokom upotrebe, što stvara značajnu potrošnju podataka. Uber potroši 102 MB za 5 minuta, dok Google Maps troši 87 MB.

Kod društvenih mreža apsolutni šampion u potrošnji je Snapchat sa 101 MB/s potrošenih podataka u periodu od 5 minuta korišćenja, piše Holafly

Source link

Ako nemate neograničeni plan za mobilni internet, potrebno je da obratite posebnu pažnju na svoju potrošnju podataka, posebno zato što neke aplikacije mogu biti prave „aždaje“ u pogledu potrošnje podataka iz mobilnog internet paketa, a…