Ryujinx ugašen usled pritiska Nintenda

Nintendo je ugasio još jedan emulator, ovaj put okončavši rad Ryujinx-a. Ovaj program bio je open-source emulator za igranje Nintendo Switch igara na Windows, Linux i Mac operativnim sistemima. Poruka podeljena danas na Discord serveru emulatora navela je da je Nintendo kontaktirao developera s ponudom da prekine rad na projektu. Nisu dati dodatni detalji o uslovima tog sporazuma.

switch

Ryujinx više nije dostupan na Githubu

Emulator će i dalje funkcionisati za sve koji ga već koriste, ali Github repozitorijum je uklonjen. Ryujinx je takođe privukao pažnju prošlog meseca jer je uspeo da pokrene novu igru Legend of Zelda: Echoes of Wisdom sa više od 120 sličica po sekundi, daleko nadmašujući mogućnosti Switch konzole.

Nintendo zauzima agresivan stav prema emulatorima, pa je čak sarađivao s firmom za sajber bezbednost 2023. godine u pokušaju da suzbije pirateriju igara. Ryujinx je jedan od popularnijih emulatora na koje je Nintendo ciljao, ali kompanija je takođe postigla nagodbu od 2,4 miliona dolara s emulatorom Yuzu u martu. U maju je izdala čak 8.535 DMCA zahteva za uklanjanje celokodnog Yuzu koda sa različitih Github repozitorijuma.

Izvor: Engadget

Source link

Nintendo je ugasio još jedan emulator, ovaj put okončavši rad Ryujinx-a. Ovaj program bio je open-source emulator za igranje Nintendo Switch igara na Windows, Linux i Mac operativnim sistemima. Poruka podeljena danas na Discord serveru…