iPhone 16 Pro Max razočarao performansama punjenja // IT VESTI



Apple je lansirao iPhone 16 seriju sa većim baterijama i bržim punjenjem. Iako Apple nije otkrio tačan kapacitet baterije i brzinu punjenja novih iPhone uređaja, kineska regulatorna prijava pokazuje da su svi iPhone 16 modeli ocenjeni za brzine punjenja do 45W. Teoretski, to bi trebalo da donese znatno brže punjenje u poređenju sa prethodnim modelima.

Međutim, već znamo da snaga adaptera ili deklarisana brzina punjenja telefona nisu toliko važni koliko precizno podešavanje uređaja i uslovi okoline.

Da bi se saznalo koliko brzo Apple-ov najnoviji i najbolji iPhone zapravo puni, ChargerLAB je sproveo sveobuhvatni test sa nekoliko kompatibilnih punjača, a rezultati su, blago rečeno, razočaravajući.

Pre svega, ChargerLAB je otkrio da telefon nema **E-marker chip** (ili Electronic Marker chip), koji je kontrolor protokola u USB Type-C kablovima koji upravlja isporukom energije i prenosom podataka. USB-PD punjači sa podrškom za visok izlaz struje i brži prenos podataka koriste ovu tehnologiju.

Uz Apple-ov zvanični 140W punjač i originalni kabl koji dolazi u pakovanju, iPhone 16 Pro Max se punio sa samo 30,19W u testu, što je znatno manje od prijavljene brzine punjenja od 45W. Brzine punjenja koje je ChargerLAB zabeležio sa drugim zvaničnim Apple adapterima su slične.

Možemo reći da je brzina punjenja iPhone 16 Pro Max ograničena na oko 30W. To je samo malo više od deklarisane brzine punjenja od 27W za iPhone 15 Pro Max. Iako je ovo poboljšanje, brzina punjenja od 45W može zavarati ljude koji razmišljaju o nadogradnji na jedan od najnovijih modela.

Zanimljivo je da je ChargerLAB testirao telefon sa nekoliko punjača trećih strana, gde je telefon postigao maksimalnu brzinu punjenja od 31,86W, što je vrlo slično brzini sa zvaničnim punjačima.

Na osnovu rezultata, možemo reći da je brzina punjenja iPhone 16 Pro Max ograničena na oko 30W, što je samo neznatno veće od 27W kod iPhone 15 Pro Max. Dok je ovo poboljšanje, brzina punjenja od 45W može dovesti do zabune kod onih koji razmatraju nadogradnju na najnovije modele.

Source link

Apple je lansirao iPhone 16 seriju sa većim baterijama i bržim punjenjem. Iako Apple nije otkrio tačan kapacitet baterije i brzinu punjenja novih iPhone uređaja, kineska regulatorna prijava pokazuje da su svi iPhone 16 modeli…