PlantNet – digitalni botaničar

PlantNet je besplatna i veoma kvalitetna aplikacija za prepoznavanje biljaka pomoću njihovih fotografija. Postoji u verzijama za Android, iOS i kao veb servis. Ova aplikacija je plod rada više naučnih institucija.

Funkcionisanje PlantNet aplikacije

PlantNet nije komplikovan za korišćenje. Ceo proces prepoznavanja je automatizovan. Korisnik najčešće treba samo da snimi fotografiju biljke. Mogu se fotografisati različiti delovi biljke: listovi, plodovi, cvetovi, stabljike, kora. Aplikacija upoređuje napravljeni snimak sa velikom bazom podataka iz celog sveta i predlaže onu koja najverovatnije odgovara snimku. Baza podataka se stalno nadograđuje, a trenutno se u njoj nalaze informacije o 20.000 vrsta biljaka.

Za prepoznavanje biljaka se koriste posebne vrste neuronskih mreža, koje analiziraju karakteristike fotografije: oblik, teksturu, boju… Slike iz baze podataka koju već poseduje aplikacija se koriste za treniranje AI modela i unapređenje tačnosti prepoznavanja. Model se neprekidno ažurira sa novim informacijama. Tako vremenom postaje sve bolji. Da bi pretraga bila preciznija i korisnici mogu pomoći filtriranjem podataka, birajući tip biljke (cveće, drveće, žbunje) i deo koji se analizira (plod, list, cvet). Aplikacija pomoću geolokacije korisnika sama sužava izbor na one biljke koje postoje u određenoj geografskoj zoni.

Treba naglasiti da PlantNet postiže mnogo bolje rezultate sa kvalitetnim fotografijama više rezolucije. Ometajući faktor može biti i slikanje oštećenih delova biljke (uveli cvetovi i listovi), jer mogu biti pogrešno prepoznati. Još uvek postoji puno biljaka koje nisu unete u bazu podataka, pa samim tim ne mogu biti prepoznate.

Ova aplikacija je moćna u prepoznavanju biljaka zbog velike zajednice korisnika. Oni šalju slike i predlažu identifikaciju, a botaničari i ostali korisnici glasaju, komentarišu, potvrđuju i popravljaju predloge. Svaki korisnik može kreirati ličnu zbirku svojih biljaka, koje su prepoznali pomoću aplikacije i tako napraviti svoj digitalni herbarijum.

PlantNet - Leaf

PlantNet u nauci i obrazovanju

Kada govorimo o mogućnostima primene veštačke inteligencije i ostalih modernih informatičkih tehnologija, to se obično odnosi na poslovnu ili sferu zabave. PlantNet je dobar primer korišćenja veštačke inteligencije u nauci (u ovom slučaju botanici) i obrazovanju. Ovo nije samo aplikacija za prepoznavanje biljaka, već i platforma za naučnu saradnju i popularizaciju botanike. PlantNet može biti veoma koristan alat ne samo laicima, već i biolozima i ekolozima. Autori naglašavaju da aplikacija svojim funkcionisanjem pomaže i u očuvanju pojedinih biljnih vrsta.

PlantNet mogu uspešno koristiti svi, čak i deca iz nižih razreda osnovne škole. Pomoću nje, osim prepoznavanja, može se i puno naučiti o biljkama. Tako PlantNet postaje i veoma kvalitetno nastavno sredstvo. Mobilnu verziju aplikacije je do sada preuzelo i instaliralo više desetina miliona korisnika. Svi mogu biti uključeni u projekat i doprinositi njegovom daljem razvoju.

Dugme Preuzimanje ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE, a veb sevisu možete pristupiti na sledećoj adresi: https://identify.plantnet.org/

Platforma:
Android, iOS i veb servis

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

Loading…


Source link

PlantNet je besplatna i veoma kvalitetna aplikacija za prepoznavanje biljaka pomoću njihovih fotografija. Postoji u verzijama za Android, iOS i kao veb servis. Ova aplikacija je plod rada više naučnih institucija. Funkcionisanje PlantNet aplikacije PlantNet…