Bajdenova administracija traži zabranu softvera za automobile iz Kine

Ova zabrana bi efikasno blokirala uvoz kineskih električnih vozila.

PCPress.rs Image

Mera nacionalne bezbednosti

Bajdenova administracija je upravo najavila sveobuhvatan plan da zabrani kineski softver i određeni hardver u automobilima povezanima na internet u SAD-u. Ovo se predstavlja kao mera nacionalne bezbednosti. Administracija tvrdi da ovaj softver predstavlja “nove pretnje nacionalnoj bezbednosti, uključujući i kroz naše lance snabdevanja.”

Ista logika je bila iza nedavne zabrane telekomunikacione opreme iz kineskih kompanija kao što su Huawei i ZTE. U tom slučaju, tvrdnje su bile osnovane. Navodno dokumenta su  pokazala kako je Huawei bio umešan u napore za nadzor zemlje. Ova objava dalje navodi da Kina “može koristiti ključne tehnologije” iz povezanih vozila “unutar lanaca snabdevanja za nadzor i sabotažu. Na taj način bi potkopala nacionalnu bezbednost.”

Pravila objavljena prelaze granice samo softvera. Takođe bi pokrila svaki deo hardvera koji povezuje vozilo sa spoljnim svetom. To uključuje Bluetooth, mobilne mreže, Wi-Fi i satelitske komponente. Takođe uključuje kamere, senzore i ugrađene računare. Zabrana softvera stupila bi na snagu sa modelima iz 2027. godine. Dok bi zabrana hardvera počela sa modelima iz 2030. godine.

Predložena zabrana takođe uključuje ruski auto softver. Zemlja ima prilično razvijenu industriju električnih vozila, ali prvenstveno za domaću upotrebu. U Rusiji nema ničega što je globalno traženo kao jeftini električni automobili kineskih kompanija poput BYD-a.

Ovo nas dovodi do ključne tačke. Iako je ova predložena zabrana prvenstveno za softver povezan sa internetom, ona bi efikasno blokirala sav uvoz kineskih automobila. Softver je praktično ugrađen, kao i hardverske komponente koje omogućavaju povezivanje. Već je teško dobiti neko od ovih vozila u SAD zbog nedavnih tarifa na kineske električne automobile, ali ovo bi učinilo gotovo nemogućim.

Volt Tajfun

Vladini zvaničnici, međutim, ostaju pri stavu da je ovo potez za poboljšanje nacionalne bezbednosti, a ne zabrana jeftinijih električnih vozila sa drugog tržišta. “Povezana vozila i tehnologija koju koriste donose nove ranjivosti i pretnje, posebno u slučaju vozila ili komponenti razvijenih u NR Kini i drugim zemljama od interesa,” rekao je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena.

Salivan je dalje pomenuo nešto što se zove Volt Tajfun, što je navodni kineski napor da se ubaci zlonamerni kod u američke energetske sisteme, gasovode i drugu ključnu infrastrukturu. Američki zvaničnici strahuju da bi ovaj program mogao biti iskorišćen da onesposobi američke vojne baze u slučaju kineske invazije Tajvana ili slične vojne akcije.

Piter Harel, koji je ranije bio viši direktor za međunarodnu ekonomiju u Savetu za nacionalnu bezbednost tokom Bajdenove administracije, rekao je da je “verovatno da će ovo otvoriti vrata, tokom nekoliko godina, za mnogo širi set vladinih akcija” koje će se “verovatno nastaviti” bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima. Vredi napomenuti da se BYD Seagull, na primer, prodaje za oko 10.000 dolara. To ga čini mnogo jeftinijim od američkih električnih vozila, čak i nakon što ga zadesi ona ogromna tarifa od 100 posto. Električno vozilo sa svim funkcijama za 20.000 dolara zvuči prilično primamljivo u ovom trenutku

Izvor: Engadget

Source link

Ova zabrana bi efikasno blokirala uvoz kineskih električnih vozila. Mera nacionalne bezbednosti Bajdenova administracija je upravo najavila sveobuhvatan plan da zabrani kineski softver i određeni hardver u automobilima povezanima na internet u SAD-u. Ovo se…