Automatizacija posla: AI roboti sortiraju otpad

Čovek za sobom ostavlja tragove, uglavnom u obliku otpada. Reciklaža je sve popularnija, ali sortiranje smeća nije lak posao. AI roboti kompanije Glacier bi mogli da reše taj problem.

PCPress.rs Image

Samo u Sjedinjenim američkim državama legije ljudskih radnika godišnje „srede“ oko 300 miliona tona različitog otpada, a 80% od ukupne količine se uopšte ne reciklira. Sve to košta oko 116 milijardi dolara. Neophodno je da se troškovi smanje, ali i da se procesi ubrzaju, jer nepravilno odložen otpad utiče na klimatske promene i ugrožava ljudsko zdravlje

Glacier je ponudio rešenje za automatizaciju poslova u ovoj oblasti u obliku AI robota, što će ublažiti i problem nedostataka radne snage (budući da je manjak radnika problem, tvrdi se da novi roboti nikome neće oteti posao). Roboti su sposobni da identifikuju više od 30 različitih vrsta otpada, ubrzavaju sortiranje i na taj način sprečavaju da otpad završi na deponijama gde tokom raspadanja ispušta štetne gasove.

Cilj je da se napravi mreža koja će biti toliko efikasna da nijedan komad potencijalnog otpada neće stići do deponija ili mora i okeana. Pored toga smanjuje se i rizik, budući da je sortiranje otpada i dalje posao koji se obavlja ručno, što ugrožava bezbednost i zdravlje radnika.

Source link

Čovek za sobom ostavlja tragove, uglavnom u obliku otpada. Reciklaža je sve popularnija, ali sortiranje smeća nije lak posao. AI roboti kompanije Glacier bi mogli da reše taj problem. Samo u Sjedinjenim američkim državama legije…