Canon isporučio prvu mašinu za nanoutiskivanje koja obećava revoluciju u proizvodnji čipova

Canon je isporučio prvi primer svoje opreme za nanoimprint litografiju američkom istraživačkom konzorcijumu, označavajući značajnu prekretnicu u komercijalizaciji ove inovativne tehnologije za proizvodnju čipova. Mašina može proizvoditi čipove bez oslanjanja na skupe i energetski intenzivne DUV ili EUV litografske procese, i mogla bi biti značajan korak napred za proizvođače čipova.

Teksaški Institut za Elektroniku (TIE), konzorcijum koji podržava Univerzitet Teksasa u Ostinu i koji obuhvata poluprovodničke gigante poput Intela, nedavno je primio ovu mašinu. Uključene su i brojne vladine agencije i akademske institucije.

Tradicionalna proizvodnja poluprovodnika oslanja se na proces nazvan fotolitografija, u kojem se šabloni kola projektuju na obloženu pločicu (wafer) pomoću intenzivnog svetla. Canonov sistem za nanoimprint litografiju pristupa ovom procesu na drugačiji način. Umesto projekcije svetla, on fizički utiskuje šablone kola u smolu koristeći kalup, tehniku koja obećava značajne prednosti.

Jedna od ovih prednosti je potencijal za smanjenje troškova proizvodnje i potrošnje energije. Dok konvencionalna oprema za fotolitografiju zahteva nizove sočiva ili ogledala, Canonove mašine za nanoutiskivanje imaju jednostavniji dizajn koji troši samo oko desetinu energije koja je obično potrebna.

Nanoimprint litografija je takođe izuzetna u formiranju složenih trodimenzionalnih šablona kola jednim utiskivanjem—podvig koji bi bio izazovan, ako ne i nemoguć, sa fotolitografijom. Ova sposobnost mogla bi biti izuzetno korisna dok se proizvođači čipova trude da spakuju sve manja i složenija kola u svoje proizvode.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Uprkos svim potencijalima, još uvek postoje prepreke pre nego što nanoimprint litografija može biti usvojena na širem nivou. Kako ističe Tom’s Hardware, jedan od izazova je potreba za naprednijom tehnologijom za sprečavanje defekata uzrokovanih finim česticama prašine. Partnerstva sa drugim kompanijama takođe će biti neophodna za razvoj materijala za proizvodnju kompatibilnih sa ovom tehnikom.

Iako se slanje jedne mašine istraživačkoj grupi može činiti minorno, Canonova isporuka nagoveštava veće promene u proizvodnji čipova. Zamenik izvršnog direktora kompanije za optičke proizvode, Kazunori Iwamoto, rekao je da imaju za cilj prodaju između 10 i 20 jedinica godišnje u narednih tri do pet godina.

Dodatno, saradnjom sa Canonovom tehnologijom nanoutiskivanja, konzorcijum TIE pokazuje otvorenost među industrijskim igračima poput Intela, NXP-a i Samsunga da potencijalno usvoje nanoutiskivanje za buduću proizvodnju čipova, što bi moglo uzdrmati industriju, prenosi TechSpot.

Source link

Canon je isporučio prvi primer svoje opreme za nanoimprint litografiju američkom istraživačkom konzorcijumu, označavajući značajnu prekretnicu u komercijalizaciji ove inovativne tehnologije za proizvodnju čipova. Mašina može proizvoditi čipove bez oslanjanja na skupe i energetski intenzivne…