Winamp objavio izvorni kod i traži pomoć u modernizaciji plejera

Ikona među programima za puštanje muzike,  Winamp medija plejer, ispunio je obećanje dato u maju i objavio svoj kompletan izvorni kod na GitHub-u, pozivajući programere da sarađuju na projektu.

Winamp je medija plejer koji je lansiran 1997. godine od strane kompanije Nullsoft i stekao je veliku popularnost u narednim godinama, prateći uspon MP3 muzičkih fajlova. Plejer je imao jednostavan, ali moćan i prilagodljivi interfejs, široku podršku za audio formate, dodatke za vizualizaciju i sistem skinova, kao i mogućnost strimovanja internet radija ili podcast-a.

Nakon što je kompaniju Nullsoft preuzeo AOL, razvoj se usporio, a 2013. godine Winamp je obustavljen. 

Godine 2014. novi vlasnik Radionomy je preuzeo projekat sa namerom da nastavi razvoj. Međutim, nije uspeo da vrati Winamp na puteve nekadašnje slave, jer se tržište prebacilo na neke nove i bolje muzičke striming servise.

U maju 2024. godine, Winampov tim je najavio da će objaviti izvorni kod plejera 24. septembra, skoro tri decenije nakon njegovog prvog lansiranja.

Juče je Winamp izvorni kod, kao i alati za izradu i pridružene biblioteke za Windows aplikaciju objavljeni na GitHub-u, omogućavajući svakome da učestvuje u ispravci grešaka i predloži nove funkcije za ovaj legendarni medija plejer. 

Poziv za saradnju 

Međutim, važeća licenca zabranjuje distribuciju modifikovanog softvera kreiranog objavljivanjem ovog izvornog koda. 

Objavljivanje izvornog koda Winamp-a zajednici znači da su sada drugi programeri slobodni da doprinesu razvoju plejera.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Winamp je multimedijalni plejer lansiran 1997. godine, legendaran zbog svoje fleksibilnosti i široke kompatibilnosti sa audio formatima“, stoji na GitHub stranici.

„Njegov razvoj se usporio, ali sada je njegov izvorni kod otvoren za zajednicu, omogućavajući programerima da poboljšaju i modernizuju plejer kako bi zadovoljili potrebe savremenih korisnika.”

Winamp je stari softverski projekat (koristi DirectX 9 SDK), tako da će ažuriranje njegovog koda na novije tehnologije zahtevati određeno vreme i rad.

Legendarni status projekta i nostalgija koju budi kod mnogih korisnika sa lepim uspomenama na rane dane digitalne muzike garantuje da će biti srdačno prihvaćen. Nije iznenađujuće što Winamp GitHub repozitorijum sa izvornim kodom i alatima već ima 2.500 zvezdica i 600 forkova u trenutku pisanja, manje od 24 sata nakon što je kod postao javan, piše Bleeping Computer.

Source link

Ikona među programima za puštanje muzike,  Winamp medija plejer, ispunio je obećanje dato u maju i objavio svoj kompletan izvorni kod na GitHub-u, pozivajući programere da sarađuju na projektu. Winamp je medija plejer koji je…