Pošto je zamenio Android na telefonima, Huawei sada menja i Windows sa HarmonyOS-om u predstojećim računarima

Biće to velika promena, ako je tačna. Huawei je zvanično lansirao prvu verziju HarmonyOS-a 2019. godine, debitovao je uz Honor Smart TV uređaje matične kompanije. Sada je kineski konglomerat navodno spreman da svoj ambiciozni projekat, potpuno nezavisnog operativnog sistema, podigne na sledeći nivo.

Huawei je skoro spreman da u potpunosti  odbaci Windows i pređe na HarmonyOS kao svoj primarni PC operativni sistem. Prema rečima Ju Čengdonga, koji vodi grupu za brigu o krajnjim korisnicima kompanije, računari koje Huawei trenutno prodaje biće poslednji koji će koristiti Microsoft-ovu “zapadnjačku” verziju operativnog sistema. Sledeća serija Huawei računara koristiće HarmonyOS Next, narednu verziju operativnog sistema, koja se očekuje krajem 2024. godine.

HarmonyOS je prvobitno razvijen iz Android Open Source Project-a (AOSP) i Linux kernela, što je omogućilo visok nivo kompatibilnosti između novog OS-a i postojećih Android aplikacija. Originalni HarmonyOS operativni sistem sada se preoblikovao u narednu verziju HarmonyOS Next, koji je na nivou glavnoj kernela samog jezgra izbacio Linux i Android, tako da je sada u pitanju sistem bez ikakvih tragova AOSP koda ili ostataka Android kompatibilnosti.

Čini se da je Harmony OS dovoljno popularan u Kini

Operativni sistem će isključivo podržavati sopstveni format izvornih aplikacija, koje, prema stranici projekta, uključuju mešavinu JavaScript (JS), TypeScript i optimizovanog kompajlera dizajniranog za ubrzavanje izvršavanja JS koda. Analitičari procenjuju da je Huawei odgovoran za oko 10% od 40 miliona godišnje prodatih računara u Kini, dok ga Lenovo i HP slede na lokalnom, kineskom tržištu.

Lenovo, gigant sa sedištem u Pekingu, koji trenutno drži prvo mesto na globalnom PC tržištu, ne pokazuje interesovanje za zamenu Windows-a sa HarmonyOS Next verzijom, čak ni u skorije vreme. Međutim, to bi se moglo lako i brzo promeniti u budućnosti, ukoliko SAD i druge zapadne zemlje odluče da povećaju pritisak na kineske tehnološke kompanije kroz nove sankcije i trgovinska ograničenja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Huawei je uložio značajne resurse u razvoj HarmonyOS Next sistema, ali novi operativni sistem možda neće biti spreman da u potpunosti zameni Windows ili čak Android za krajnje korisnike. Prema nedavnom izveštaju, ambiciozna “deklaracija nezavisnosti” Huawei-a proizvela je vrlo malo gejming aplikacija.

Operativni sistem očigledno nema podršku gejming programera, a nekoliko aplikacija dostupnih na platformi je u demo obliku ili im nedostaju ključne funkcije. Programeri su pod pritiskom da isporuče novi “patriotski” kod, ali korisničko iskustvo je to koje pati, a potrošači nisu preterano oduševljeni konačnim rezultatima.

U međuvremenu, kineski propagandni medij Global Times (GT), prikazuje HarmonyOS kao proizvod koji su već prihvatili “mnogi korisnici”. GT tvrdi da je na platformi dostupno više od 10.000 aplikacija i usluga, a važnii klijenti, poput šangajske gradske vlade, razvijaju izvorne HarmonyOS aplikacije za pružanje administrativnih usluga, prenosi Techspot.

Source link

Biće to velika promena, ako je tačna. Huawei je zvanično lansirao prvu verziju HarmonyOS-a 2019. godine, debitovao je uz Honor Smart TV uređaje matične kompanije. Sada je kineski konglomerat navodno spreman da svoj ambiciozni projekat,…