Alibaba AI model Qwen izaziva američke tehnološke gigante

Do sada je AI revolucija bila pod dominacijom američkih kompanija kao što su OpenAI, Google i Meta. Međutim, u poslednjim mesecima, novi igrač iz Kine, Alibaba, postao je sve vidljiviji na listama najboljih modela veštačke inteligencije. Njihov model, poznat kao Qwen, u više navrata zauzimao je vodeće pozicije na rang listama performansi AI modela, uključujući Open LLM listu na platformi Hugging Face.

Qwen-ov uspeh iznenađuje mnoge s obzirom na poteškoće sa kojima se kineska AI industrija suočava, uključujući restrikcije na polju poluprovodnika i ograničen pristup računarskoj snazi. Uspeh ovog modela pokazuje da Kina može da se takmiči sa najboljim svetskim AI modelima, što otvara pitanja koliko dugo će američke kompanije nastaviti da dominiraju u ovom polju. Qwen se posebno ističe svojim sposobnostima na polju podrške za različite jezike, što proširuje mogućnosti AI modela i uvodi nove korisnike.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Qwen-ova popularnost u velikoj meri dolazi iz njegove pozicije na kineskom tržištu. Alibaba je već na lansiranju tvrdila da preko 90.000 klijenata koristi njihove modele iz serije Tongyi Qianwen, odakle je Qwen dobio skraćeni naziv. Većina tih korisnika su kineske kompanije, koje preferiraju lokalna rešenja u odnosu na saradnju sa američkim firmama kao što su OpenAI ili Anthropic. Alibaba takođe tvrdi da Qwen koristi više od 2,2 miliona korporativnih korisnika.

Pored lokalnih klijenata, Qwen je uspešan i u međunarodnom kontekstu zbog svoje sposobnosti da podrži više jezika, uključujući one koji su slabije zastupljeni u AI modelima poput burmanskog, bengalskog i urdu. Ovo daje Qwenu prednost nad konkurentima, poput Meta-inog Llama modela, koji je prvenstveno fokusiran na engleski jezik.

Uspeh Qwen-a dolazi u trenutku kada su kineske AI firme pod pritiskom zbog američkih trgovinskih barijera, uključujući zabranu izvoza naprednih Nvidia čipova, ključnih za razvoj modernih AI modela. Iako embargo ostaje značajan faktor, uspeh kineskih modela poput Qwen-a pokazuje da industrija nije potpuno sputana. Analitičari smatraju da je ovaj uspeh dokaz visokog nivoa sofisticiranosti kineskog tehnološkog ekosistema, kao i pristupa određenom nivou tehnologije i talenata neophodnih za razvoj ovih modela, piše restofworld.

Source link

Do sada je AI revolucija bila pod dominacijom američkih kompanija kao što su OpenAI, Google i Meta. Međutim, u poslednjim mesecima, novi igrač iz Kine, Alibaba, postao je sve vidljiviji na listama najboljih modela veštačke…