Zapremina isključuje vodonik za automobile

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem vodonika (H2ICE) obećavaju transport sa (skoro) nultom emisijom bez oslanjanja na skupe baterije koje se sporo pune. Pošto je vodonik gorivo ugljenik neutralno, H2ICE nudi priliku da se zadrži motor sa unutrašnjim sagorevanjem u svetu sa sve nultim emisijama. Proizvođači originalne opreme i dobavljači mogu primeniti manje modifikacije na postojećim linijama za proizvodnju motora i vozila i proizvesti vozila bez ugljenika koja zadržavaju mnoge karakteristike postojećih ICE-ova. 

PCPress.rs Image

Vodonik je najzastupljeniji element u univerzumu, a takođe je i najlakši. Kada se sagoreva u prisustvu kiseonika, vodonik oslobađa ogromnu količinu energije – oko 39,3 kWh po kg. Poređenja radi, kilogram dizela sadrži 12,6 kWh. Ovo bi moglo sugerisati da je vodonik čudesno gorivo, sposobno da skladišti ogromne količine energije i omogući vozilima na vodonik da prelaze ogromne udaljenosti bez potrebe za velikim rezervoarima za skladištenje. Ovo je samo upola tačno, a težina je samo deo problema. Veliki problem je zapremina. 

Dok vodonik ima visoku gravimetrijsku gustinu energije, ima veoma nisku zapreminsku gustinu energije, oko 3.000 puta manju od dizela pri atmosferskom pritisku. Da bi se dobile korisne količine energije, vodonik se mora skladištiti kao komprimovani gas, obično na 350- ili 700-strukom atmosferskom pritisku. Čak i u svom najgušćem obliku (tečnom), vodonik sadrži samo 26% energije po zapremini kao dizel. 

Domet vožnje takođe utiče na energetsku efikasnost vozila. Ovde H2ICE posustaje u poređenju sa svojim vodoničnim kolegom, električnim vozilom sa gorivnim ćelijama (FCEV), koje putuje dalje na istoj količini vodonika nego vozilo H2ICE. 

IDTechEk je analizirao performanse u stvarnom svetu različitih H2ICE i FCEV vozila kako bi procenio potrošnju goriva, a rezultati jasno pokazuju da su FCEV vozila štedljivija. Da bi putnički automobil radio na sagorevanje vodonika i postigao domet uporediv sa benzinskim/dizelskim motorom ICE, bio bi mu potreban ogroman rezervoar za skladištenje – bio bi potreban rezervoar 3,5 puta veći da bi sadržao isti energetski sadržaj.

Izvor: autotech.news

Source link

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem vodonika (H2ICE) obećavaju transport sa (skoro) nultom emisijom bez oslanjanja na skupe baterije koje se sporo pune. Pošto je vodonik gorivo ugljenik neutralno, H2ICE nudi priliku da se zadrži motor sa…