Samsung upozorava štrajkače u Indiji: “Bez rada, nema plate”

Samsung Electronics je upozorio svoje štrajkače na jugu Indije da neće primati plate ako nastave sa protestom. Zatim i da se suočavaju sa rizikom otkaza.

PCPress.rs Image

Štrajk Samsunga je jedan od najvećih u Indiji u poslednjih nekoliko godina

Stotine radnika ometaju rad i protestuju u improvizovanom šatoru blizu Samsungove fabrike kućnih aparata u blizini grada Čenaj od 9. septembra. Oni zahtevaju povećanje plata i priznanje sindikata u fabrici, koja doprinosi otprilike trećini godišnjeg prihoda Samsunga u Indiji. Taj prihod iznosi 12 milijardi dolara. Štrajk Samsunga je jedan od najvećih u Indiji u poslednjih nekoliko godina. Štrajk je bacio senku na plan indijskog premijera Narendre Modija da privuče strane investitore kroz program “Proizvodi u Indiji” i da utrostruči proizvodnju elektronike na 500 milijardi dolara u narednih šest godina.

Samsung je prošle nedelje tužio štrajkački sindikat okružnom sudu, tražeći privremenu zabranu slogana i govora unutar i oko fabrike. Ali sudija je samo pozvao na brzo rešavanje spora. Tim za ljudske resurse Samsung Indije je poslao mejl nekim štrajkačima, rekavši da učestvuju u “nelegalnom štrajku” i da nemaju pravo na plate za period protesta.

„Nemate pravo na plate od 09.09.2024. do dana kada se vratite na posao. Po principu “Bez rada, nema plate’,“ navodi se u mejlu.

U mejlu je takođe upozoreno da će, ako se zaposleni ne vrate na posao u roku od četiri dana, morati da objasne zašto ne bi trebalo da budu otpušteni. Samsung Indija je u saopštenju navela da je obavestila radnike o svojoj politici na osnovu “relevantnih zakona i propisa” i pozvala ih da se odmah vrate na posao.

Bezbednost i dobrobit naših radnika su prioritet

„Bezbednost i dobrobit naših radnika su prioritet. Ostajemo posvećeni rešavanju ovog pitanja,“ dodaje se u saopštenju.

Samsungova fabrika zapošljava otprilike 1.800 radnika. Više od 1.000 njih je u štrajku. Fabrika proizvodi aparate kao što su frižideri, televizori i veš mašine. Druga Samsungova fabrika koja proizvodi pametne telefone u severnoj državi Utar Pradeš nije imala nikakvih nemira.

Radnici Samsunga u proseku zarađuju 25.000 rupija (300 dolara) mesečno, prema moćnoj radničkoj grupi CITU, koja je pomogla u mobilizaciji fabričkih radnika. Oni zahtevaju povećanje na 36.000 rupija (430 dolara) tokom tri godine.

Samsung ne želi da prizna bilo koji sindikat koji podržava nacionalna radnička grupa kao što je CITU. Razgovori sa radnicima i državnim zvaničnicima nisu doneli rešenje.

Izvor: Engadget

Source link

Samsung Electronics je upozorio svoje štrajkače na jugu Indije da neće primati plate ako nastave sa protestom. Zatim i da se suočavaju sa rizikom otkaza. Štrajk Samsunga je jedan od najvećih u Indiji u poslednjih…