Gizmodrom: Gadžeti za pametniju učionicu

Današnje škole se menjaju i korišćenje digitalnih alata u učionicama je neizbežno i neophodno. Da bi se učenici pripremili za svoju budućnost što adekvatnije, u obrazovni sistem bi trebalo uključiti najnaprednije alate i tehnike na raspolaganju. U svetlu septembra i početka škole, izdvojili smo tehnologije koje oblikuju današnje učionice.

PCPress.rs Image

Učionicama, kao prostorijama u kojima đaci provode većinu svog školskog života, u budućnosti će biti potrebna nova ulaganja, u kreativnom i finansijskom smislu. Tehnologije ulaze i u ovaj segment, ali, naravno, finansije jesu i biće prepreka za izgradnju ovih novih učionica. Svesni smo da neće svaka škola moći da instalira pametne table ili Skype Mountains u narednih nekoliko godina. Međutim, ono što sada mogu da urade jeste da ažuriraju strukture lekcija kako bi u potpunosti iskoristili bilo koju dostupnu tehnologiju, deljenje resursa među učenicima i ponovno osmišljavanje obrazovnog prostora u okviru raspoloživih budžeta. Učenicima širom planete je potrebno najbolje, najsavremenije obrazovanje kako bi se pripremili za budućnost. A svetu su potrebni dobro pripremljeni učenici da bi imao bolju budućnost.

Projektori

Projektori na prvu loptu deluju kao jednostavna tehnologija koja postoji decenijama. Istorijski korišćeni za projektovanje beleški s predavanja ili multimedijalnih prezentacija, ovi neophodni činioci učionice danas mogu učiniti mnogo više. BenQ-ov Interactive WXGA projektor prikazuje interaktivne slike na skoro svakoj ravnoj površini. Fleksibilni projektor može se priključiti na širok spektar uređaja, omogućavajući nastavnicima, profesorima i učenicima da ga u potpunosti iskoriste.

PCPress.rs Image

Pametne table

Korak dalje od interaktivnih projektora je širok spektar „pametnih tabli” koje se koriste u učionicama. Neke pametne table rade isto kao bela tabla, omogućavajući osobi da piše na njima stvarnim ili digitalnim markerima. Pametne table tada nadmašuju svoje pretke, jednostavne table, tako što snimaju ono što je napisano ili pretvaraju digitalnu liniju markera u opipljiv vizuelni element. Druge verzije, poput Promethean table, efektivno su džinovski digitalni kompjuterski ekrani sa opcijom dodira. Ovi ekrani su neograničeni koliko i mašta. Učenici mogu da manipulišu slikama, da vode istraživanje na mreži ili da kontrolišu kameru u arktičkom krugu. Još bolje, mogu da se povežu preko Interneta s drugim učenicima koji se nalaze bilo gde, s tim što moraju da imaju pristup signalu.

Pametni stolovi

Čvršći rođaci pametne table, pametni stolovi preusmeravaju informacije ka đacima. Ovi digitalni displeji skidaju informacije sa zida, gde se nalazi tabla, i stavljaju ih na stolove. Lideri sektora poput SMART Table-a kompanije SMART Technologies fokusiraju svoju inovaciju na to da ekran bude čvršći od svojih rođaka koji se montiraju na zid i podržavaju više istovremenih interakcija. Na primer, sto može da obradi 40 jedinstvenih dodira u isto vreme. Izgled pametnih stolova čini ih pristupačnijim od pametnih tabli, pa mogu da ih koriste ljudi svih uzrasta i fizičkih sposobnosti.

PCPress.rs Image

Laptopi, tableti, telefoni i drugo

Prisustvo računara ili tableta u učionici prilično je uobičajeno u razvijenim zemljama. Učenici koriste računare za vođenje beleški na času više od jedne decenije. Tableti i telefoni su još prenosiviji i imaju iste mogućnosti. U poslednjih nekoliko godina, ovi uređaji su postali značajni u učionicama. Posebno su važni tamo gde su nastavnici eksperimentisali s „preokrenutim učionicama”, obrazovnim sistemom gde učenici gledaju video-zapise predavanja van časa i rade zadatke na času. Pojedinačni digitalni uređaji takođe mogu biti umreženi zajedno ili povezani s tehničkom infrastrukturom učionice kako bi se proširile mogućnosti za učenike da rade zajedno. Budućnost i potencijal ovakvog načina rada je vruća tema na mnogim nastavničkim konferencijama širom sveta.

Digitalni udžbenici

Digitalni udžbenici postaju sve važniji jer neke škole smanjuju troškove na skupim fizičkim udžbenicima. Neke škole idu korak dalje i usvajaju nove formate obrazovnih tekstova. Država Kalifornija je 2009. godine počela da zamenjuje neke srednjoškolske udžbenike digitalnim knjigama „otvorenog koda”. A izdavač digitalnih udžbenika Boundless procenjuje da su studenti na polovini univerziteta u Sjedinjenim Državama koristili svoje besplatne digitalne udžbenike. U početku su digitalni udžbenici bili jednostavno stari udžbenici u digitalnom obliku. Danas digitalne verzije počinju više da liče na onlajn baze podataka ili programe nego na njihove prethodnike na papiru.

PCPress.rs Image

Kamere

Kamere su prisutne u skoro svakoj učionici u Sjedinjenim Državama. Često se instaliraju u laptope, tablete ili desktop-e koje koriste učenici. Programi poput Microsoft-ovog Skype-a u učionici nude širok spektar obrazovnih iskustava kojima se može pristupiti preko ovih kamera. U naprednijim učionicama, kvalitetnije kamere su integrisane s projektorima ili pametnim tablama, omogućavajući ovakvo iskustvo celom razredu. Kada se kamere koriste na pravi način i u namenu za koju su postavljene, one pružaju osnovu za samoprocenu. Učenici u nekim odeljenjima koriste kamere da snime sebe kako rade aktivnost, a zatim gledaju video kako bi identifikovali greške na kojima treba da rade. Takođe, kamere – i fotografije i video – postaju uobičajeni alati za rešavanje i prezentovanje akademskih zadataka umesto standardnijeg pisanog eseja.

Audio-unapređenje

Audio-poboljšanja se odnose na skup alata od visokokvalitetnih zvučnika do bežičnih mikrofona. Kompletan sistem uključuje mikrofone koji se lako nose i prenose glas profesora na zvučnike u svakom uglu učionice. Zvučnici se takođe mogu povezati s multimedijalnom prezentacijom ili osobom koja se pridružuje razredu preko kamere na udaljenoj lokaciji. S kvalitetnim zvučnicima raspoređenim po učionici, svaki učenik je u mogućnosti da čuje i apsorbuje informacije koje se dele. Obrazovne prednosti okruženja s poboljšanim zvukom uključuju veće zadržavanje učenika, više angažovanja i interakcije, i veću energiju nastavnika jer nisu više umorni od toga što naprežu svoj glas iz dana u dan. Ovi sistemi su svakim danom sve napredniji. Usmereni, to jest direkcioni, zvučnici omogućavaju učenicima u različitim delovima učionice da se uključe u aktivnosti bez ometanja drugih. Učenici koji imaju problema sa sluhom mogu da podese svoje najbliže zvučnike kako bi obezbedili sebi ugodnije praćenje nastave. A predavanja ili diskusije se mogu lako snimiti (kao video-zapisi ili podkasti) za kasnije gledanje, slušanje ili distribuciju.

Kontrolni centri

Učionice često već imaju više dostupnih tokova informacija. Očekuje se da će opcije nastaviti da se umnožavaju. Da bi u potpunosti iskoristili sve veće mogućnosti, predavači moraju da budu u mogućnosti da bez problema pređu s prikazivanja Skype chat-a na digitalno predavanje. Da bi se to omogućilo, sistemi kao što je ELMO CRC-1 switcher brzo postaju centralni delovi u učionicama. „Jedna od stvari koje ubijaju tok nastave jeste zastoj (za nameštanje). Integracijom Elmo-a u projektor i poboljšanjem zvuka, postiže se kontinuiran tok predavanja do kraja”, rekao je Chris Bress, direktor Odeljenja za učenje kroz tehnologiju za državne škole okruga Šarlot na Floridi. Jednostavni za upotrebu, pouzdani, kontrolni centri za predavače pomažu u održavanju nesmetanog rada high tech učionica.

PCPress.rs Image

Umreženo učenje

Digitalne obrazovne platforme su novi oblik asistenta nastavnika u umreženim okruženjima za učenje. Mogućnosti ovih programa se kreću od omogućavanja učenicima da predaju rad elektronskim putem, preko automatskih procena nekih zadataka, do ranog upozorenja nastavnicima ako se čini da određeni učenik ima problema. Umrežene učionice takođe mogu omogućiti nastavniku da gleda u rad učenika dok je u toku, tako što će prikazati ekran učenika na svom uređaju. Ovaj napredak možda nije tako fizički očigledan kao ELMO kontrolni centar ili pametni sto, ali brzo postaje digitalna okosnica budućih davanja instrukcija. Mnogi vodeći stručnjaci u ovoj oblasti raspravljaju o budućnosti i odgovarajućoj upotrebi okruženja umreženog učenja.

Source link

Današnje škole se menjaju i korišćenje digitalnih alata u učionicama je neizbežno i neophodno. Da bi se učenici pripremili za svoju budućnost što adekvatnije, u obrazovni sistem bi trebalo uključiti najnaprednije alate i tehnike na…