Manji problemi sa porudzbinama novog Huawei telefona

Najnoviji pametni telefoni kompanija Huawei i Apple pušteni su u prodaju u Kini u petak. Međutim, mnogi obožavaoci kineske kompanije razočarani jer dugo iščekivani model od 2.800 dolara košta više nego dvostruko u odnosu na iPhone 16 Pro Max.

PCPress.rs Image

Prednarudžbine za Mate XT premašile su 6,5 miliona

U Huawei-ovoj vodećoj prodavnici u južnom kineskom gradu Šenženu, neki koji su se opisali kao “super fanovi” su iznervirani nakon što im je rečeno da samo oni koji su prethodno potvrdili svoje narudžbine mogu kupiti trostruko savitljivi Mate XT.

Slična situacija bila je u Huawei-ovoj prodavnici Vangfuđing u Pekingu. Tamo je pristup dugo očekivanom Mate XT, koji se savija na tri strane, bio ograničen na one koji su prethodno potvrdili svoje narudžbine.

Analitičari su upozorili da bi problemi u lancu snabdevanja mogli ostaviti potencijalne kupce Mate XT-a praznih ruku. Dovodi se u pitanje visoka cena usred usporene ekonomije.

Iako je izvršni direktor Huawei-a, Ričard Ju, rekao na predstavljanju Mate XT ovog meseca da je kompanija pretvorila “naučnu fantastiku u realnost”.

U Huawei-ovoj vodećoj prodavnici u Šangaju, Ju je rekao da su prodaje „bolje nego što se očekivalo“. Ipak, nije pružio detalje. Telefon je bio rasprodat za „nekoliko sekundi“ i Huawei je radio na proširenju kapaciteta.

Prednarudžbine za Mate XT premašile su 6,5 miliona. To je skoro duplo više u odnosu na otprilike 3,9 miliona savitljivih telefona isporučenih širom sveta u drugom kvartalu ove godine. „Prednarudžbine“ ne zahtevaju od potrošača da uplate depozit. Huawei nije rekao koliko je telefona proizvedeno do sada niti koliko će kupaca dobiti Mate XT na dan lansiranja.

Na platformi Xianyu, koja je u vlasništvu Alibaba-e, bilo je oko 4.760 oglasa za novi Huawei telefon i za prodaju i za prednarudžbine do petka popodne. Prosečna cena telefona na platformi bila je 50.000 juana (7.089 dolara).

Prema izvstajima, Huawei istražuje lansiranje telefona na međunarodnim tržištima u prvom kvartalu sledeće godine.

Apple-u je potreban partner za veštačku inteligenciju u Kini

Iako je Apple godinama uživao snažnu potražnju u Kini, gde su nova lansiranja iPhone-a jednom izazivala uzbuđenje, prodaja mu je opala. Kvartalni rang u drugoj najvećoj ekonomiji sveta sada je pao sa trećeg na šesto mesto.

Lansiranje novog iPhone-a je zasenila činjenica da Apple još nije najavio partnera za veštačku inteligenciju (AI) u Kini. Taj partner bi morao da podrži model 16s i Apple Intelligence. Njegov AI softver, biće dostupan u Kini tek sledeće godine.

Kineski narod treba da podrži Huawei

Huawei je dobio značajnu patriotsku podršku u Kini. Obožavaoci su impresioniranim načinom na koji je kompanija uspela da prevaziđe godine izvoznih kontrola od strane Sjedinjenih Američkih Država. To je u početku osakatilo njeno poslovanje sa pametnim telefonima.

„Kineski narod treba da podrži Huawei. Naši Huawei telefoni trenutno zaostaju u smislu tehnologije i čipova, ali upravo taj zaostatak poziva na našu podršku“, naveo je Džjang, 60-godišnji vlasnik preduzeća iz Pekinga.

Za novi Mate XT-a analitičari navode da ima čipset proizveden lokalno. To naglašava Huawei-ovu sposobnost da se nosi sa američkim sankcijama. Ipak, sposobnost kompanije da masovno proizvodi i dalje ostaje značajna zabrinutost.

Na osnovu nedavnih provera, ključne komponente Huawei Mate XT-a, uključujući panel, pokrivno staklo i šarke i možda se suočavaju sa problemima u proizvodnji, navela je Lori Chang, viši analitičar iz Isaiah Research-a.

Izvor: Engadget

Source link

Najnoviji pametni telefoni kompanija Huawei i Apple pušteni su u prodaju u Kini u petak. Međutim, mnogi obožavaoci kineske kompanije razočarani jer dugo iščekivani model od 2.800 dolara košta više nego dvostruko u odnosu na…