Samo 15 odsto Evropljana zna kako da koristi prednosti AI u svakodnevnom životu

Prema novim podacima koje je Samsung Electronics danas objavio, samo mali broj Evropljana se oseća dovoljno sposobnim da koristi AI u svakodnevnom životu.

PCPress.rs Image

Anketa među više od 11.000 osoba u deset evropskih zemalja je pokazala da preko polovine ispitanika želi da AI učini njihov život jednostavnijim (53 odsto), unapredi zabavu i poboljša kvalitet života.

Ali samo 15 odsto Evropljana kaže da zna šta treba da radi da bi iskoristio ove prednosti u svakodnevnom životu, dok 38 odsto tvrdi da se ne oseća uključenim u tekuće diskusije u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Upitani da ocene koliko razumeju ovu tehnologiju, ispitanici u Poljskoj su u najvećem broju rekli da je poznaju (23 odsto) dok su oni u UK najmanje sigurni u to od svih ispitivanih tržišta (11 odsto), što ukazuje na moguće kulturološke i obrazovne uticaje na stavove.

PCPress.rs Image

Rezultati objavljeni u najnovijem Samsung izveštaju –  Inteligentan život: kako Ai unapređuje svakodnevna iskustva –takođeotkrivaju široko rasprostranjenu želju da AI poboljša i unapredi našu svakodnevicu, uključujući posebne prioritete korisnika kad je ova ključna tehnologija u pitanju.

S obzirom na to da AI postaje sve prisutnija u svim aspektima našeg života, od algoritama koji usmeravaju naš izbor zabave do pametnih uređaja koji predviđaju naše potrebe kod kuće, više od polovine (53 odsto) Evropljana želi da ova tehnologija učini naš život lakšim, pri čemu su kućni poslovi, kao što je čišćenje, visoko rangirani kao ciljevi prihvatanja AI, pored pomoći sa računima za domaćinstvo (21 odsto).

Međutim, ova želja je trenutno veća od entuzijazma – samo trećina (38 odsto) ispitanika kaže da sa interesovanjem posmatra sve važniju ulogu AI-a.

„Pravo obećanje AI-a leži u tome kako može da promeni našu rutinu da bi dopunila, a ne preuzela stvari koje najviše volimo da radimo. S obzirom da je AI sve prisutniji u našim uređajima, njegova prava vrednost će se ceniti po tome koliko pojednostavljuje naše obaveze, poboljšava naš kvalitet života i svakodnevne interakcije čini lakšim“, izjavio je dr Kris Brauer, direktor inovacija na Univerzitetu Goldsmits u Londonu i u kompaniji Symmetry.

AI u domu

Istraživanje je ustanovilo da je povezanost bitan prioritet za Evropljane, pri čemu je 42 odsto ispitanika reklo da želi da AI bolje povezuje uređaje u njihovom domu. Pored toga, isti procenat (42 odsto) misli da će AI učiniti njihov kućni život boljim, dok skoro četvrtina (24 odsto) smatra da je upravljanje pametnim domom najpoželjnija AI funkcija.

  • Čišćenje i usisavanje su glavne obaveze kod kojih ljudi žele pomoć veštačke inteligencije, pri čemu je 33 odsto ispitanika izrazilo zainteresovanost za rešenja na bazi AI-a koja mogu da obavljaju ove aktivnosti umesto njih.
  • Pored toga, 28 odsto je zainteresovano za AI koji može da pomaže u čišćenju kuhinjskih aparata, dok 25 odsto želi pomoć pri pranju sudova.
  • 23 odsto ispitanika je zainteresovano za AI funkcije koje mogu da pomognu u pripremi obroka i kod spiskova za kupovinu namirnica.
  • Ovo je veći procenat u odnosu na tradicionalne obaveze kao što je upravljanje računima za domaćinstvo i finansijama, koje je odabralo samo 21 odsto ispitanika

Međutim, bezbednost predstavlja veoma značajno pitanje. Kad je reč o građenju poverenja, 37 odsto ispitanika je navelo redovna sigurnosna ažuriranja kao najbitnija, za 34 odsto je to non-stop praćenje pretnji, dok je 27 odsto reklo da je kompletna bezbednosna zaštita najvažnija AI funkcija za integrisanje u njihov svakodnevni život u budućnosti. Ovi odgovori ističu potrebu za AI tehnologijama koje su ne samo inovativne, već i bezbedne.

„Mi u kompaniji Samsung smatramo da AI treba da unapredi svakodnevni život tako što će biti nevidljiva podrška koja pojednostavljuje obaveze i ne zahteva pažnju. Posvećeni smo stvaranju tehnologije koja je jednako intuitivna i moćna, koja se savršeno uklapa u rutinu korisnika i koja im omogućava da se bave onim što je zaista važno“, prokomentarisao je Timoti Hospidejls, direktor Samsung AI istraživačkog centra u Kembridžu.

AI da vam ono što volite bude prioritet

Oko dve trećine (66 odsto) Evropljana želi više vremena za bavljenje aktivnostima koje voli, pri čemu 37 odsto smatra da AI može da im pomogne da ono što vole postave kao prioritet i 41% očekuje da AI unapredi ono što mogu da stvaraju.

Korisnici žele da poboljšaju iskustva u kojima već uživaju kao što su putovanja, gejming i gledanje TV-a. Ovo govore rezultati istraživanja koji otkrivaju da su među najpoželjnijim AI funkcijama prevođenje u realnom vremenu (23 odsto) i AI režimi rada koji poboljšavaju definiciju slike (27 odsto), kao i oni koji registruju pozadinsku buku i prilagođavaju kvalitet zvuka (27 odsto) u cilju imersivnijeg doživljaja gledanja.

Jedan od vodećih trendova je i personalizacija, posebno kad je reč o zdravlju i dobrobiti, gde polovina ispitanika (50 odsto) želi da spreči bolest, a ne da čeka da je leči. Konkretno govoreći, 32 odsto ispitanika želi da koristi AI za posebno osmišljene planove ishrane, 24 odsto za vežbanje i 34 odsto za prilagođavanje načina života na osnovu podataka o svom zdravlju. Sličan procenat (31 odsto) kaže da je zainteresovan za korišćenje AI za praćenje i poboljšanje obrazaca spavanja.

Međutim, uprkos sve većem interesovanju za AI u oblasti zdravlja, postoji izvesna doza skepticizma među onima koji trenutno ne koriste ovu tehnologiju, pri čemu samo 17 odsto njih kaže da bi koristili AI funkcije praćenja zdravlja u svakodnevnim aktivnostima. Pored toga, uprkos želji da AI poboljša kvalitet TV slike i zvuka, 28 odsto ispitanika smatra da nema AI funkcija koje bi ih interesovale kad je reč o kućnoj zabavi, što verovatno odražava nedovoljno poznavanje njenih potencijalnih mogućnosti.

PCPress.rs Image

Ove brojke ističu važnost stalnog razvoja i bolje komunikacije prednosti i pouzdanosti funkcija i uređaja na bazi AI u oblasti zdravlja, kao i vrednost strogih bezbednosnih mera, redovnih ažuriranja i transparentne komunikacije u cilju građenja i očuvanja poverenja korisnika.

„Suština budućnosti AI-a je njeno nesmetano uklapanje u naš svakodnevni život – ne samo u domu, već i širom urbanih sredina. Etička pitanja su nadalje ključna kako bi AI ne samo unapredila društvenu jednakost, već i pomogla u građenju pametnijih, održivijih okruženja. Ceo naš sektor treba da sluša korisnike, ističe bezbednost, inkluzivnost i praktične prednosti da bi AI mogao da postane pravi pokretač globalnih promena“, zaključuje dr Kris Brauer, direktor inovacija u kompaniji Symmetry.

Napomena o metodologiji

Ovo istraživanje je sprovedeno od 11. do 19. jula 2024, u cilju ispitivanja stava javnosti o AI-u širom Evrope. U njemu je učestvovalo 11.000 punoletnih osoba iz deset zemalja: UK, Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Švedske, Finske, Norveške, Danske i Poljske, sa po 1000 ispitanika, osim UK gde ih je bilo 2000.

Cilj Samsung istraživanja pod nazivom Pametan život: kako AI unapređuje svakodnevna iskustva je bioda se razume stepen znanja i interesovanja javnosti za AI, sa naglaskom na to kako korisnici vide ulogu AI u svom svakodnevnom životu, koje funkcije najviše žele i koje su njihove nedoumice, posebno u vezi sa bezbednošću i privatnošću. Rezultati pružaju dragocen uvid u to kako korisnici širom Evrope danas primenjuju AI i šta očekuju od njega u budućnosti, da bi se definisao smer razvoja AI koji odgovara na potrebe i sklonosti korisnika.

PCPress.rs Image

Svi ispitanici – Šta od navedenog opisuje koliko razumete AI?

Ne razumem – 10%

Donekle razumem, ali ne znam kako mogu da je koristim u svakodnevnom životu – 25%

Donekle razumem i posedujem izvesno znanje kako mogu da ga koristim u svakodnevnom životu – 32%

U potpunosti razumem, ali ne znam kako mogu da ga koristim u svakodnevnom životu  – 17%

U potpunosti razumem i znam kako mogu da ga koristim u svakodnevnom – 15%

Svi ispitanici – U kojim obavezama biste voleli da vam AI pomaže? Možete odabrati više odgovora.

Čišćenje i usisavanje kuće – 33%

Praćenje troškova grejanja ili energetske potrošnje – 29%
Čišćenje kuhinjskih aparata, kao što su rerna ili frižider – 28%

Pranje sudova i sređivanje kuhinje – 25%
Organizacija doma i uklanjanje nereda – 23%

Planiranje obroka i kupovina namirnica – 23%
Upravljanje računima za domaćinstvo i finansijama – 21%
Pranje veša – 20%
Peglanje– 20%
Planiranje i koordinisanje svih mojih kućnih poslova – 19%
Baštovanstvo – 15%
Vođenje računa o kućnim ljubimcima – 8%

Source link

Prema novim podacima koje je Samsung Electronics danas objavio, samo mali broj Evropljana se oseća dovoljno sposobnim da koristi AI u svakodnevnom životu. Anketa među više od 11.000 osoba u deset evropskih zemalja je pokazala…