Stižu tačnije vremenske prognoze – IBM predstavio otvoreni AI model za predviđanje klime

IBM je predstavio novi model veštačke inteligencije (AI) dizajniran za rešavanje izazova vezanih za vremenske prognoze i klimatske promene. Ovaj model, razvijen u saradnji sa NASA-om i uz doprinos američke Oak Ridge Nacionalne Laboratorije, dostupan je u otvorenom formatu na platformi Hugging Face.

IBM-ov model je kreiran da podrži kratkoročne vremenske prognoze, kao i dugoročne klimatske projekcije. Model pripada porodici Prithvi AI modela, uključujući i geospacijalni AI model iz iste serije, koji je lansiran prošle godine kao otvoreni geospacijalni AI model.

Prema navodima IBM-a, novi model nudi širi spektar primena u poređenju sa trenutnim vremenskim AI modelima. Model omogućava generisanje preciznih vremenskih prognoza na osnovu lokalnih podataka, kao i identifikaciju i predviđanje ekstremnih vremenskih obrazaca. Ove mogućnosti bi trebalo da poboljšaju prostornu rezoluciju globalnih klimatskih simulacija i unaprede predstavljanje fizičkih procesa u numeričkim vremenskim i klimatskim modelima.

IBM korišćenjem veštačke inteligencije do tačnije vremenske prognoze

Model je treniran na osnovu četiri decenije podataka o Zemlji, prikupljenih iz NASA-ine MERRA-2 analize. Arhitektura modela omogućava finu prilagodbu na različitim nivoima – globalnom, regionalnom i lokalnom, što ga čini izuzetno pogodnim za istraživanja vezana za vremenske prilike.

Prema rečima direktorke NASA-inog sektora za nauku o Zemlji, Karen St. Germain, brzina promena na Zemlji zahteva nove strategije, a ovaj model može pomoći u donošenju odluka u vezi sa pripremom i odgovorom na vremenske i klimatske izazove.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

IBM-ov model je prilagođen za dve ključne primene: prvo, za smanjenje vremenskih i klimatskih podataka (downscaling), gde model može pružiti podatke sa rezolucijom 12 puta većom od uobičajene. Druga primena je u parametrijizaciji gravitacionih talasa, što poboljšava tačnost vremenskih i klimatskih simulacija i smanjuje neizvesnosti.

IBM takođe sarađuje sa kanadskim ministarstvom za životnu sredinu i klimatske promene kako bi istražio fleksibilnost modela u dodatnim scenarijima vremenskih prognoza, uključujući tehnike “nowcastinga”, koje integrišu podatke u realnom vremenu za kratkoročne prognoze padavina.

Paralelno, Nvidia je predstavila svoj generativni AI model StormCast, koji poboljšava vremenske prognoze na mezoskali, što je ključno za planiranje i ublažavanje prirodnih katastrofa, piše Techmonitor.

Source link

IBM je predstavio novi model veštačke inteligencije (AI) dizajniran za rešavanje izazova vezanih za vremenske prognoze i klimatske promene. Ovaj model, razvijen u saradnji sa NASA-om i uz doprinos američke Oak Ridge Nacionalne Laboratorije, dostupan…