Sam Altman tvrdi da Superinteligencija stiže za samo nekoliko godina

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI, objavio je blog post u kojem predviđa da će svet za nekoliko hiljada dana imati superinteligenciju. Prema njegovim rečima, budućnost neće biti distopijska, kako neki kritičari tvrde, već će doneti „masovni prosperitet“. Altman veruje da ćemo uskoro moći da postignemo stvari koje bi našim precima delovale kao magija.

Altman odbacuje zabrinutosti oko rastuće nejednakosti i smatra da mašine neće zameniti ljude, već će im pomoći da budu efikasniji. On vidi društvo kao već naprednu formu inteligencije, gde će AI rešavati složene probleme i otvoriti put ka boljoj budućnosti. Altman predviđa svet u kojem će svaka osoba imati svoj „tim virtuelnih eksperata“, koji će olakšati svakodnevne zadatke, kao i personalizovane virtuelne tutore koji će prilagoditi obrazovanje svakom detetu.

Njegova vizija podrazumeva svet u kojem će obrazovanje biti dostupno svima, a radna mesta će biti brojna, omogućavajući „zajednički prosperitet“ koji danas izgleda nezamislivo. Međutim, skeptici se pitaju da li je utopija zaista tako blizu i da li će povezanost sa tehnologijom imati negativne posledice, kao što je slučaj sa društvenim mrežama.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Altman priznaje da će biti problema, kao što su poremećaji na tržištu rada, ali veruje da će oni biti prevaziđeni, omogućavajući ljudima da se oslobode dosadnog posla i uživaju u životu. Zaključio je da je “Zora inteligentnog doba” veliki korak napred, pun izazova, ali sa ogromnim potencijalom za boljitak.

Kritičari, poput Garija Markusa, koji je istaknuti protivnik AI, smatraju da je Altmanova vizija previše optimistična i više nalikuje prodajnom govoru nego naučnom radu. Drugi, poput Eda Zitrona, nazivaju Altmanove izjave „praznim obećanjima“ i smatraju da su daleko od realnosti. U suštini, Altmanov post je apel za ulaganje u AI infrastrukturu, za koju je već najavio da je spreman da uloži milijarde, koristeći novac investitora kako bi ostvario svoju viziju, piše Siliconangle.

Source link

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI, objavio je blog post u kojem predviđa da će svet za nekoliko hiljada dana imati superinteligenciju. Prema njegovim rečima, budućnost neće biti distopijska, kako neki kritičari tvrde, već će doneti…