Neočekivano otkriće u reciklaži baterija koje bi moglo smanjiti potrebu za iskopavanjem retkih metala

Dve kompanije — nemački dobavljač metala i pogon za reciklažu Aurubis AG i australijska kompanija za materijale i tehnologiju baterija Talga Group Ltd. — udružile su se kako bi stvorile reciklirani proizvod grafitne anode iz litijum-jonskih baterija, izveštava “Recycling Today”.

Početni testovi proizvoda doveli su do “veoma obećavajućih rezultata”, rekli su iz Aurubisa. Aurubis koristi hidrometalurški proces za ekstrakciju oko 95% vrednih metala poput litijuma, nikla, kobalta, mangana i grafita iz potrošenih litijum-jonskih baterija.

Za razliku od tradicionalnih automobila koji koriste fosilna goriva i uzrokuju zagađenje i degradaciju životne sredine u svakom koraku procesa, električna vozila su, u suštini, ekološki prihvatljivija jer ne proizvode zagađenje vazduha tokom upotrebe. Međutim, glavna mana električnih vozila (ako pretpostavimo da je struja dobijena iz obnovljivih izvora, što često nije slučaj)  je što se njihove baterije izrađuju od ovih neobnovljivih retkih metala, čije je iskopavanje štetno.

Zato je izuzetno važno za industriju i planetu da se razvijaju metode za efikasno i efektivno recikliranje metala koji se koriste u baterijama. Lideri novonastale industrije recikliranja baterija nadaju se da će na kraju stvoriti kružnu ekonomiju u kojoj neće biti potrebe za iskopavanjem novih metala iz Zemlje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“Sa recikliranim grafitom, držimo ključni ulazni materijal za baterije u opticaju”, rekla je Inge Hofkens, COO Aurubisa za Multimetal Recycling. “Partnerstvo sa Talgom za zatvaranje kruga za grafit iz otpadnih baterija omogućava nam da dodatno iskoristimo naš efikasan i patentirani proces recikliranja baterija. Sa našom metalurškom ekspertizom i pionirskom ulogom, Aurubis ima potencijal da razvije kružno rešenje za grafit.”

Naučnici širom sveta naporno rade na rešavanju ovog problema, i koja god metoda recikliranja baterija električnih vozila na kraju bude najefikasnija, od nje će koristi imati čitava planeta. Na Univerzitetu Rajs, istraživači su imali uspeha u ekstrakciji vrednih metala putem brzog zagrevanja, dok su naučnici iz Nacionalne laboratorije Ouk Ridž predložili rešenje koje uključuje kombinovanje potrošenih baterija u sistem za skladištenje energije velikih razmera, piše TheCoolDown.

Source link

Dve kompanije — nemački dobavljač metala i pogon za reciklažu Aurubis AG i australijska kompanija za materijale i tehnologiju baterija Talga Group Ltd. — udružile su se kako bi stvorile reciklirani proizvod grafitne anode iz…